Pastor: Odluka USS protivna vojvođanskoj autonomiji

"Za nas je neprihvatljivo da Vojvodina ne može da ima svoje predstavništvo u Briselu, a da Niš i Kragujevac mogu"

11. jula 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas, povodom odluke Ustavnog suda Srbije (USS) da ospori pojedine odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, da je prva koja o tome dalje odlučuje Skupština Srbije.

„Očekujem da odluka suda bude najpre objavljena u Službenom glasniku, a nakon toga prva na redu da postupi jeste Skupština Srbije koja je i donela Zakon o utvrđivanju nadležnosti“, rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Dodao je da, ako Ustavni sud bude doneo sličnu odluku i u postupku po pitanju ustavnosti Statuta Vojvodine, opet Skupština Srbije o tome prva mora da se opredeli, jer je ona na predlog Pokrajine potvrdila Statut Vojvodine.

„Sa radoznalošću čekam da pročitam odluku Ustavnog suda, a nakon toga ćemo tražiti nova rešenja u okviru ustavnog okvira, zasnovanih na zakonu“, rekao je Pastor i dodao da sada nema govora o ponavljanju pokrajinskih izbora.

Precizirao je da je za njega odluka Ustavnog suda nešto što se mora poštovati, ali da u ovom trenutku ne želi da spekuliše, jer je odluka objavljena samo na sajtu suda i ne postoji u zvaničnoj formi u Službenom glasniku.

„Sve do tada političke priče o odluci suda mogu biti interesantne samo u kuloarskim raspravama, ali ne i za Skupštinu Vojvodine“, rekao je Pastor osvrćući se na zahtev opozicije da Skupština Vojvodine ne zaseda dok se ne reše sporna pitanja iz Zakona o prenosu nadležnosti.

Prema njegovim rečima, sa odlukom suda, koja je veoma restriktivna po pitanju tumačenja određenih ustavnih mogućnosti, moraju se svi suočiti, iako je za mnoge razočaravajuća.

„Odluka suda mogla bi se tumačiti i kao protivna autonomiji Vojvodine. Za nas je neprihvatljivo da Vojvodina ne može da ima svoje predstavništvo u Briselu, a da Niš i Kragujevac mogu“, rekao je Pastor.

Dodao je da je neprihvatljivo i tumačenje da Vojvodina ne može da ima regione Banat, Srem i Bačku, da ima glavni grad Novi Sad, kao i da formira mešovite komisije s Vladom Srbije u pogledu rešavanja nekih značajnih pitanja.

„Nije mi jasno ni zašto ne možemo da sprovodimo dodatne mere u cilju razvoja agrara, lovstva, šumarstva, zaštite životne sredine ili da formiramo javno preduzeće koje će upravljati Nacionalnim parkom Fruška gora“, rekao je Pastor.

On je dodao da je takođe neprihvatljivo i da Pokrajina ne može da bliže određuje pitanja upotrebe jezika i pisma nacionalnih zajednica.

Ustavni sud Srbije osporio je juče više odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Inicijativu je podnela Demokratska stranka Srbije koja je zatražila i ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga