- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Odložena sednica parlamenta o zaštiti prava Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da će biti odložena sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj je 10. aprila trebalo da se raspravlja o predlogu Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je ta odluka doneta u konsultacijama s poslaničkim grupama vladajuće većine i u dogovoru s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

Pastor je ocenio da je potrebno da se smire tenzije i dodao da autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja.

„To je jedino racionalno i mudro rešenje. Nije hrabar onaj koji ide glavom u zid, da bi dokazao da ima adrenalina, već onaj koji zna da stane i da donese pravu odluku“, rekao je Pastor.

Najavio je da će pre sednice parlamenta, u narednih nekoliko dana, biti održana sednica Odbora za ustavno-pravna pitanja.

Pastor je rekao da će sednica toga odbora biti prilika i da se razgovara sa predstavnicima opozicije i najavio da će sednici prisustvovati i pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić u subotu je najavio da će Skupština Vojvodine na sednici u sredu, 10. aprila, usvojiti Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava te pokrajine, jer „velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju“.
.
„Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države“, poručio je Pajtić u pisanoj izjavi.

Pojedine stranke, a naročito Srpska napredna stranka, ocenile su taj Predlog deklaracije kao „uvod u separatizam“.

Novaković (DS): Deklaracijom do harmonizacije odnosa

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je danas da je ideja Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine bila da se „harmonizuju“ odnosi između republičkih i pokrajinskih vlasti i pozdravio odluku da se rasprava o toj deklaraciji odloži.

Novaković je novinarima rekao da je taj dokument izazvao oprečne reakcije, ali je dodao da ohrabruje činjenica da „prevladava svest i kod pozicije i kod opozicije da bi bilo jako štetno dalje dramatizovati i dizati tenzije povodom ovoga“.

„Uostalom, sama logika i suština ovog dokumenta jeste da se harmonizuju odnosi između republičke vlasti, pokrajinske vlasti i lokalnih samouprava na poslovima poštovanja Ustava, zakona i utvrđenih procedura“, kazao je Novaković.

Prema njegovim rečima, zbog toga je doneta odluka da se o svemu tome povede šira rasprava, prvo na sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine, a tek potom da se ta tema nađe na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

Opozicija traži prevremene pokrajinske izbore

Predstavnici opozicionih partija u Skupštini Vojvodine optužili su danas Vladu Vojvodine da Predlogom deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine pokušava da skrene pažnju javnosti sa vlastite odgovornosti za “upropaštavanje” Vojvodine i ponovo zatražili raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine da je vojvođansko pitanje “izmišljeno”, a samim tim i njegova “radikalizacija i internacionalizacija”.

“Možda je ovaj Predlog deklaracije separatizam, a možda i skretanje pažnje sa činjenice da je Vlada Vojvodine odgovorna za siromaštvo i nezaposlenost u pokrajini”, rekao je Bajatović i ocenio da je cilj pokrajinske vlade da izazove “tuču” sa Vladom Srbije.

“Davno je prošlo vreme kada su oni koji radije gledaju u Beč i u Budimpeštu nego u Beograd mogli da nameću takve teme”, kazao je Bajatović.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović nazvao je Predlog deklaracije ”političkim pamfletom” i dodao da je Tomislav Nikolić bio u pravu kada je juče Vladu Vojvodine nazvao “takozvanom”, jer se ne ponaša u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Vojvodina nije privatna država bilo koje političke stranke”, rekao je Mirović i optužio Vladu Vojvodine da je s Predlogom deklaracije zlonamerno izašla u javnost u momentu kada se vode vrlo teški pregovori o Kosovu i Metohiji.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević optužio je Vladu Vojvodine da je pokrajinu pretvorila “u prah i pepeo” i ocenio da je i Statut Vojvodine neustavan.

Predstavnici opozicije zatražili su raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora i kazali da se zalažu za funkcionalnu autonomiju Vojvodine, u skladu sa Ustavom i zakonima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!