Pastor: Odložena sednica parlamenta o zaštiti prava Vojvodine

Pastor je ocenio da je potrebno da se smire tenzije i dodao da autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja

08. apr 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da će biti odložena sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj je 10. aprila trebalo da se raspravlja o predlogu Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je ta odluka doneta u konsultacijama s poslaničkim grupama vladajuće većine i u dogovoru s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

Pastor je ocenio da je potrebno da se smire tenzije i dodao da autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja.

„To je jedino racionalno i mudro rešenje. Nije hrabar onaj koji ide glavom u zid, da bi dokazao da ima adrenalina, već onaj koji zna da stane i da donese pravu odluku“, rekao je Pastor.

Najavio je da će pre sednice parlamenta, u narednih nekoliko dana, biti održana sednica Odbora za ustavno-pravna pitanja.

Pastor je rekao da će sednica toga odbora biti prilika i da se razgovara sa predstavnicima opozicije i najavio da će sednici prisustvovati i pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić u subotu je najavio da će Skupština Vojvodine na sednici u sredu, 10. aprila, usvojiti Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava te pokrajine, jer „velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju“.
.
„Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države“, poručio je Pajtić u pisanoj izjavi.

Pojedine stranke, a naročito Srpska napredna stranka, ocenile su taj Predlog deklaracije kao „uvod u separatizam“.

Novaković (DS): Deklaracijom do harmonizacije odnosa

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je danas da je ideja Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine bila da se „harmonizuju“ odnosi između republičkih i pokrajinskih vlasti i pozdravio odluku da se rasprava o toj deklaraciji odloži.

Novaković je novinarima rekao da je taj dokument izazvao oprečne reakcije, ali je dodao da ohrabruje činjenica da „prevladava svest i kod pozicije i kod opozicije da bi bilo jako štetno dalje dramatizovati i dizati tenzije povodom ovoga“.

„Uostalom, sama logika i suština ovog dokumenta jeste da se harmonizuju odnosi između republičke vlasti, pokrajinske vlasti i lokalnih samouprava na poslovima poštovanja Ustava, zakona i utvrđenih procedura“, kazao je Novaković.

Prema njegovim rečima, zbog toga je doneta odluka da se o svemu tome povede šira rasprava, prvo na sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine, a tek potom da se ta tema nađe na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

Opozicija traži prevremene pokrajinske izbore

Predstavnici opozicionih partija u Skupštini Vojvodine optužili su danas Vladu Vojvodine da Predlogom deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine pokušava da skrene pažnju javnosti sa vlastite odgovornosti za “upropaštavanje” Vojvodine i ponovo zatražili raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine da je vojvođansko pitanje “izmišljeno”, a samim tim i njegova “radikalizacija i internacionalizacija”.

“Možda je ovaj Predlog deklaracije separatizam, a možda i skretanje pažnje sa činjenice da je Vlada Vojvodine odgovorna za siromaštvo i nezaposlenost u pokrajini”, rekao je Bajatović i ocenio da je cilj pokrajinske vlade da izazove “tuču” sa Vladom Srbije.

“Davno je prošlo vreme kada su oni koji radije gledaju u Beč i u Budimpeštu nego u Beograd mogli da nameću takve teme”, kazao je Bajatović.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović nazvao je Predlog deklaracije ”političkim pamfletom” i dodao da je Tomislav Nikolić bio u pravu kada je juče Vladu Vojvodine nazvao “takozvanom”, jer se ne ponaša u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Vojvodina nije privatna država bilo koje političke stranke”, rekao je Mirović i optužio Vladu Vojvodine da je s Predlogom deklaracije zlonamerno izašla u javnost u momentu kada se vode vrlo teški pregovori o Kosovu i Metohiji.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević optužio je Vladu Vojvodine da je pokrajinu pretvorila “u prah i pepeo” i ocenio da je i Statut Vojvodine neustavan.

Predstavnici opozicije zatražili su raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora i kazali da se zalažu za funkcionalnu autonomiju Vojvodine, u skladu sa Ustavom i zakonima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga