Pastor: Obnoviti vojvođanske pruge i vozove

Prioritet su regioni severnog Banata i Bačke, odnosno pruge Subotica-Sombor, kao i Subotica-Senta-Kikinda, i najmanje jedna za region pruge Ruma- Zvornik

09. okt 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uputio je danas pismo nadležnima u kojem je od njih zatražio da se obnovi železnička infrastruktura i uredi javni prevoz železnicom u Vojvodini.

U pismu koje je upućeno ministru saobraćaja Milutinu Mrkonjiću, generalnom direktoru Železnica Srbije Milovanu Markoviću i predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, Pastor je ukazao na neophodnost obezbeđenja najmanje tri dizel-motorne garniture za prevoz stanovništva.

Precizirao je da su prioritet regioni severnog Banata i Bačke, odnosno pruge Subotica-Sombor, kao i Subotica-Senta-Kikinda, kao i najmanje jedna za region pruge Ruma- Zvornik.

On je naglasio i značaj železničkog čvora Subotica kao dominantnog centra za povezivanje sa zemljama srednje i severne Evrope kao i funkcionalno povezivanje sa železničkim čvorom mađarskih železnica u Segedinu.

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da je potrebno rekonstruisati i prugu Novi Sad-Subotica, naročito na deonici Lovćenac-Subotica.

Pastor je podsetio da je za međunarodni IPA projekat za rekonstrukciju pruge Segedin- Subotica-Bačalmaš-Baja već međunarodnim sredstvima izrađena studija izvodljivosti i izvesno je da će EU obezbediti sredstva za nastavak izrade projektno-tehničke dokumentacije.

On je ocenio da ovi problemi „više ne trpe odlaganje“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga