Pastor: O promeni ustavnog položaja Vojvodine posle izbora

Pokrajina treba da ima i zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

06. nov 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da bi pitanje položaja Vojvodine u novom Ustavu Srbije trebalo aktuelizovati posle izbora u Vojvodini, kako bi se o toj temi moglo razgovarati “na miru i trezveno”.

Pastor je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da će stavovi o položaju Vojvodine u novom Ustavu morati da se artikulišu.

On je podsetio da je Akcionim planom, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno da će se usvajanju novog Ustava pristupiti krajem 2017. godine.

„I siguran sam da će to biti jedna od značajnih tema u predstojećoj izbornoj kampanji u Vojvodini“, kazao je Pastor.

Pastor je ocenio da Vojvodina treba da ima mnogo širu autonomiju unutar Srbije, nego što je to slučaj danas i dodao da ta pokrajina treba da ima i zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

„Ali sa jednom drugom pozicijom u smislu sopstvenih prihoda, u smislu autonomije u ekonomskoj sferi“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

On je ocenio da bi to pitanje trebalo urediti sistemskim zakonom, koji danas kao pojam ne postoji u pravnom poretku ili u hijerarhiji pravnih propisa Srbije.

Pastor je naveo da trenutno ne postoji institucionalno bavljenje pitanjem Vojvodine u novom Ustavu.

„Danas postoji opterećenost dnevnom politikom, jer su izbori ono što opredeljuje osnovni stav političkih stranaka. Mislim da bi trebalo sačekati da prođu izbori kako bi se o tome moglo na miru i trezveno razgovarati“, kazao je Ištvan Pastor.

On je rekao i da je nedavno zauzet jedinstven stav da ne postoji spremnost na nivou Skupštine Vojvodine da ta institucija bude predlagač zakona o finansiranju Vojvodine i da je ta priča toliko „podgrevana“ da je sada u situaciji da „u loncu više nema vode“.

Pastor je podsetio da je donošenje zakona o finansiranju Vojvodine ustavna obaveza koja je istekla krajem 2008. godine i ocenio da izostanak tog pravnog akta ne mogu da opravdaju prethodne tri vlade.

On je ocenio da budžet Vojvodine iz godine u godinu trpi jer nisu obezbeđena ona sredstva koja bi na bazi primene ustavne odredbe trebalo da pripadaju pokrajini, te da se ta tema koristi za dnevno-političko sukobljavanje i sporenje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga