Pastor o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima

“To je legitimno, ali mislim da su ovo preozbiljne stvari da se tako pristupa”

10. dec 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je danas da će u petak biti održana sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu Srpske napredne stranke da Skupština Vojvodine osudi ratne zločine počinjene nad Srbima.

Pastor je na konferenciji za novinare ocenio da nije dobro da se ovakva dokumenta kreiraju na takav način, tim pre što je Skupština Vojvodine u proteklih 12 godina više puta usvajala slične deklaracije i rezolucije.

“Uvek smo se trudili da pre nego što se to formalno stavi u proceduru pokušamo da postignemo konsenzus. Mislim da je u ovom slučaju propuštena ta mogućnost od strane predlagača”, rekao je Pastor.

On je dodao da kao pokrajinski poslanik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da je namera predlagača da se “politički poentira” na ovakvoj deklaraciji.

“To je legitimno, ali mislim da su ovo preozbiljne stvari da se tako pristupa”, rekao je Pastor.

Dodao je da su predlagači teksta deklaracije prihvatili dopune koje je predložila Vlada Vojvodine i ocenio da će to doprineti “kvalitetu te deklaracije”.

Pastor šokiran vešću o Razvojnoj banci Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da ga je “iznenadila i šokirala” vest o tome da će Razvojna banka Vojvodine (RBV) biti ugašena i da će biti osnovan Razvojni fond Vojvodine.

“O toj vesti, o pozadini te vesti, o sadržini dokumenta o kome se razgovara znam onoliko koliko i vi. To jeste tragično reći jer ja nisam samo predsednik Skupštine Vojvodine, nego sam istovremeno i predsednik stranke koja čini koaliciju na pokrajinskom nivou, ali mislim da je u nekim momentima sramotu bolje priznati nego sa sramotom živeti”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Podsetio je da je Skupština Vojvodine pre mesec dana po hitnom postupku donela odluku o dokapitalizaciji RBV i da je do pre nekoliko dana javnost bila ubeđivana u to da je to banka koja je stabilna, “koja ima poteškoća, ali je stabilna”.

Dodao je da će sada Skupština Vojvodine morati doneti odluku o “raskapitalizaciji” RBV.

“Sve to je nešto što puni čoveku dušu gorčinom, zbog toga što smo bili ubeđeni u to da kada odlučujemo, raspolažemo sa svim informacijama, sa svim detaljima, sa dovoljnim znanjem, sa kredibilitetom, sa sposobnošću dobrog gazde i dobrog domaćina”, kazao je Pastor.

Govoreći o budžetu Vojvodine za 2013. godinu, Pastor je kazao da ne vidi način kako okvir koji pruža budžet Sbrije može biti dovoljan da se planira budžet Vojvodine za 2013. Godinu.

“Odluka o budžetu za 2013. godinu je u ovlašćenju pokrajinske vlade. Ja sa velikim iščekivanjem gledam na predstojeće dane, sa aspekta šta će u ovoj situaciji pokrajinska vlada učiniti. Vremena još imamo, jer se budžet mora usvojiti do 31. decembra ove godine“, rekao je Pastor.

Predstavnici vojvođanske vlade ranije su izjavljivali da će pokrajina preći na privremeno finansiranje jer ne želi da pravi budžet za 2013. godinu, koji treba da se oslanja na budžet Srbije, za koji pokrajinska vlada tvrdi da je protivustavan.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga