Pastor: Ništa se ne menja poslednjih 90 godina

U proteklih devet decenija susrećemo se sa neravnomernim opterećenjem i prelivanjem ovde stvorenih vrednosti

27. dec 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je, u današnjoj raspravi o predlogu pokrajinskog budžeta za iduću godinu, da se u poslednjih 90 godina praktično ništa ne menja kada je reč o ključnim finansijskim pitanjima koja se odnose na pokrajinu.

Pastor je citirao tekst iz publikacije o privrednom razvoju Vojvodine 1926. godine, objavljen u Letopisu Matice srpske, u kome autor navodi da je u svaki kvadratni metar Vojvodine više od četiri puta, a svaki njen stanovnik više od dva puta jače poreski opterećen nego oni u Srbiji, Bosni i delovima Hrvatske i Slovenije.

Obraćajući se poslanicima, Pastor je izdvojio i deo tog teksta u kome je navedeno da su u to vreme poreznici u ogromnoj meri bili Srbijanci, kao i da je resorno ministarstvo tadašnje države odlučilo da se u Vojvodini iz službe u poreskim organima povuku Nemci, Mađari i domaći Srbi, jer navodno nisu u stanju da shvate srbijanski poreski sistem.

Napomenuvši da ne želi da se iz tih citata izvuku pogrešni zaključci i da ima nešto protiv bilo koga, niti želi da kategorizuje stanovnike ove države, Pastor je rekao da želi time da ukaže na to da se proteklih devet decenija susrećemo s neravnomernim opterećenjem i prelivanjem ovde stvorenih vrednosti.

Takođe se, tokom tok perioda, uočava permanentna potreba da mi ovde dokazujemo i pokazujemo svoju lojalnost, rekao je Pastor i dodao da se s te dve pojave susrećemo i poslednjih godina, kad god se raspravlja o budžetu.

On je dodao da i predlog novog budžeta nije ništa novo u tom pogledu, jer se od 2009. godine ne poštuje ustavna garancija o tome da najmanje sedam odsto republičkog budžeta pripada pokrajini.

Pastor je istakao da je pokrajina iskoristila sve svoje institucionalne mogućnosti, kada je reč o pripremi i predlaganju budžeta i da je utvrđen budžetski okvir koji je moguć u ovoj situaciji.

Kada se iz predloženog pokrajinskog budžeta, koji iznosi ukupno 65,67 milijardi dinara, odbiju transferna sredstva i drugi troškovi, dobije se okvir iz kojeg svaki građanin Vojvodine ima uslov da povuče 5.500 dinara u toku jedne godine, rekao je Pastor i ocenio to zabrinjavajućim. On je pozdravio to što je u oba parlamenta u raspravama o budžetu drugačija atmosfera i drugačije se govori nego ranije kao i to što je pokrenut rad Radne grupe za izradu zakona o finansiranju pokrajine.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga