Pastor: Nikada nećemo destabilizovati Srbiju

– S ponosom možemo reći da smo partija koja nikada nije radila na destabilizaciji zemlje, niti ćemo to ikada radit…

15. juna 2009

Ištvan Pastor– S ponosom možemo reći da smo partija koja nikada nije radila na destabilizaciji zemlje, niti ćemo to ikada raditi u budućnosti. Ali, naše zahteve uvek ćemo konkretno formulisati i čvrsto stajati iza njih – rekao je preksinoć predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor na svečanoj akademiji povodom 15 godina postojanja ove stranke.
On je u svom govoru u više navrata istakao kako je SVM manjinska, mađarska stranka, koja se zalaže za promenu sistema, te da ni u budućnosti neće odstupiti od ciljeva zacrtanih još pre petnaest godina.
– U trenutku našeg osnivanja u Vojvodini i Srbiji postojalo je više manjinskih stranaka, ali je Savez vojvođanskih Mađara danas u Vojvodini ostao jedina manjinska stranka koja je sačuvala političku nezavisnost i vlastiti politički identitet – rekao je Pastor.
U tom kontekstu on je poručio da je interes SVM-a da Srbija bude demokratska i pravna država u kojoj će biti nedopustivo da zbog dnevnopolitičkih interesa manjinska i ljudska prava preko noći budu izbrisana. Interes SVM-a je, dodao je Pastor, da živimo u državi dinamičnog ekonomskog razvoja u kojoj će se razvijati tolerancija i poštovanje različitosti.
Svečanoj akademiji su prisustvovali i predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, počasni predsednik SVM-a Jožef Kasa, ministar za rad i socijalnu zaštitu Rasim Ljajić, predsednik SNS Tomislav Nikolić, ambasador Republike Mađarske u Beogradu Šandor Pap, sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Vilmoš Sabo, te brojni drugi gosti iz Srbije, Mađarske i Ukrajine iz sfera politike, kulture i crkve.
Pozdravljajući domaćine, Boris Tadić je rekao da je Evropa, „kojoj svi zajedno težimo“, ne samo najveći mirovni projekt u istoriji čovečanstva nego i projekt iz oblasti zaštite kulturnih identiteta.
– Zaštita identiteta je u srcu i osnovi politike koju danas vodimo u Srbiji. I Srbi i Mađari suočavaju se sa neophodnošću zaštite vlastitog identiteta i zbog toga je evropska politika najprirodniji krov za njeno sprovođenje – rekao je Tadić.
Predsednik Srbije i DS-a rekao je i kako je za državu od izuzetne važnosti i ravnomeran ekonomski razvoj svih sredina.
– Postoje mnoge regije, ne samo na jugu nego i na severu naše zemlje koje su nedovoljno razvijene. Ljudi koji pate od siromaštva i trpe od nezaposlenosti nemaju priliku da u punom smislu te reči čuvaju i svoj način života i svoj identitet. Zbog toga je ravnomerni regionalni razvoj tema koja će trebati vrlo ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze. Ali, neka niko ne pomisli da ideja regionalizacije Srbije treba da zaustavi potvrđivanje statuta Vojvodine i donošenje zakona o nadležnostima. To nisu dve suprotstavljene ideje nego su to procesi koji treba da se nadopunjuju. I ukoliko u najskorije vreme u Skupštini Srbije dođemo do potvrde statuta i donesemo zakon o nadležnostima, koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, mi ćemo pokrenuti jedan proces decentralizacije zemlje – rekao je Boris Tadić.

Što Srbima, to i Mađarima

Rečima kako je „počastvovan, uzbuđen i ponosan” zbog prvog službenog poziva koji je dobio od SVM-a, lider naprednjaka Tomislav Nikolić poručio je da Mađarima želi sve što i „svom srpskom narodu“. „Nadam se da ćemo graditi Srbiju u kojoj će biti zadovoljni i Srbi i Mađari i svi građani koji u njoj žive. Mi vam u potpunosti stojimo na raspolaganju i od vas ne tražimo ništa. Duboko sam uveren da su dve najjače stranke u Srbiji stvorile takvu političku klimu da za vas uvek ima mesta, ma ko da pobedi“, poručio je Tomislav Nikolić.

Bez Čanka i Pala

Na Svečanoj akademiji veoma upadljiv je bio je izostanak predsednika LSV Nenada Čanka i članova njegove stranke. Komentari koji su se tim povodom čuli najčešće su to dovodili u vezu s prisustvom predsednika SNS-a Tomislava Nikolića. Lider DZVM Šandor Pal odbio je, pak, poziv, navodeći u otvorenom pismu da bi njegov dolazak i „lažni osmesi doveli u zabludu vojvođanske Mađare”. On je istovremeno ukazao na nezadovoljsvo svoje stranke radom izborne Mađarske koalicije, koju sačinjavaju SVM, DZVM i DSVM Andraša Agoštona, koji je, inače, bio među zvanicama.

Partnerski odnos SVM-a i DS-a

Po oceni poslanika SVM Balinta Pastora, prisustvo Borisa Tadića i drugih državnih funkcionera Svečanoj akademiji “značajan je signal stranci” i njenom prioritetu – usvajanju statuta Vojvodine i zakona o prenosu nadležnosti. “Verujemo da predsednik Tadić ne bi došao da ne misli da treba graditi partnerski odnos SVM-a i DS-a i da nema viđenje dinamike usvajanja statuta. Mi, naravno, i dalje očekujemo da se poštuje Ustav i da se u Skupštini Srbije, bez odlaganja, potvrdi statut i usvoji zakon o nadležnostima “, rekao je Pastor.

(Dnevnik

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga