Pastor: Nema tajnih pregovora SVM i SNS, to su nebuloze

"To matematički jeste moguće, ali politički nije, bar što se nas tiče"

11. okt 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor odbacio je kao „nebulozne“ tvrdnje DS-a da njegova stranka tajno pregovara sa SNS-om oko prekrajanja većine ili raspisivanja prevremenih izbora u Vojvodini.

Pastor za Politiku kaže da ne vidi nijedan razlog za prevremene izbore, ali da je, kao i na republičkom nivou, i na pokrajinskom sve moguće.

„Što se tiče tih poruka, kako mi pregovaramo sa SNS-om oko prekrajanja većine ili raspisivanja prevremenih izbora u Vojvodini, to je, kako bih rekao, nebuloza“, naveo je lider SVM, dodajući da između SVM i SNS postoji komunikacija i da je „normalo da se o svim stvarima razgovara“.

Na pitanje ko plasira takve priče, Pastor kaže da je „to uvek prisutno kada je ovako uzavrela politička scena, kao što je sada – svi su prijatelji, svi su neprijatelji“.

Komentarišući izjavu šefa pokrajinske vlade Bojana Pajtića da ne mogu SNS, SVM i LSV da odluče da li će biti pokrajinskih izbora i da DS može samo sam sebe da sruši u Vojvodini, Pastor kaže da misli da je reč o spinovanju.

„Znači, mi ne razgovaramo i ne razmišljamo o stvaranju neke nove većine u kojoj smo mi, a DS nije. To matematički jeste moguće, ali politički nije, bar što se nas tiče“, ističe on.

Ocenjujući stanje u vladajućoj koaliciji, on kaže da je situacija „prilično uzavrela zbog toga što je politička scena uzavrela“, ali da se pre tri-četiri dana moglo videti da je koalicija u vojvođanskom parlamentu donosila odluke u skladu sa koalicionim dogovorima.

„Što se tiče prevremenih izbora do kraja ove godine, ne vidim nijedan jedini momenat koji upućuje na to da o tome treba ozbiljno razmišljati, niti, iz današnje perspektive, vidim da je realno razmišljati o tome da će biti prevremenih izbora“, rekao je Pastor.

On je, međutim, upitan može li se to ipak desiti odgovorio da se „svašta može desiti“ ali da on danas to ne vidi.

„Pitam vas da li je moguće da bude prevremenih izbora na republičkom nivou? Svi kažu da ih neće biti. A da li je to moguće? Pa, moguće je“, zaključio je lider SVM.

Pastor je objasnio i da je, kada je govorio o nedostatku komunikacije u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, govorio o pitanju najavljenog rada ili pripremljenog nacrta zakona o finansiranju AP Vojvodine.

„Što se komunikacije tiče, nje nikada nema u zadovoljavajućem obliku, jer uvek može bolje. U principu, postoji dogovor unutar koalicije, ali ima nekih momenata kada on izostane, kao što je sada slučaj. Preko toga se teže može preći, zato što je reč o finansiranju Vojvodine, što predstavlja značajan problem i ja sam upravo na to želeo da ukažem“, kazao je Pastor.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga