- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Nedopustivo je da Šešelj preti smrću Nenadu Čanku

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SMV) Ištvan Pastor osudio je danas način na koji je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj na društveoj mreži Tviter (Twitter) reagovao na saopštenje Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o progonu Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Predsenik LSV Nenad Čanak izjavio je 6. maja, na dan kada je u Hrtkovcima održan miting na kojem su, u prisustvu Šešelja, pročitana imena stanovnika hrvatske nacionalnosti i kada su se oni pod pritiskom morali iseliti iz tog mesta, da se Šešelju mora suditi i u Srbiji, a ne samo u Hagu.

Šešelj je u odgovoru Čanku na Tviteru napisao da je „već pripremio suđenje Nenadu Čanku, odredio tužioca, sudije, ekipe za privođenje i vod za streljanje“.

Pastor je ocenio da je nedopustivo da se danas, kada Evropa proslavlja sedam decenija od završetka Drugog svetskog rata, u Srbiji i u Vojvodini bilo kome preti smrću zbog njegovog političkog ubeđenja ili principa.

On je upozorio da je govor mržnje i šovinizam devedesetih godina, čije posledice su trpeli i Mađari u Vojvodini, doveo do događaja u Hrtkovcima i do „raspada države, izgubljenih života, problema u porodicama i zajednici, samouništenja i iseljavanja“.

„I dan-danas ima onih koji nisu izvukli pouku iz događanja devedesetih godina, jer im ne znači ništa ono što se i radom naših predaka promenilo u svetu u poslednjih 70 godina, pa neodgovornim cinizmom optužuju i ruše sve oko sebe“, napisao je Pastor.

On je dodao da su posledice ovakvog Šešeljevog govora zajedničke, jer utiču na sve građane, i poručio učesnicima političkog života da u javnim obraćanjima moraju poštovati ličnosti i drugačija mišljenja.

„Smatram da je sraman, nedopustiv i odvratan način kako je Vojislav Šešelj na svom Tviter profilu reagovao na saopštenje Nenada Čanka“, dodao je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!