- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Neću raspisati vanredne pokrajinske izbore

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da neće raspisati prevremene pokrajinske izbore, bez obzira na prikupljanje potpisa za vanredne izbore i skupove na kojima se traži smenjivanje vojvođanskog premijera Bojana Pajtića.

Pastor je na konferenciji za novinare kazao da postoji jasno propisana procedura za raspisivanje pokrajinskih izbora.

„Ruke predsednika skupštine u smislu raspisivanja pokrajinskih izbora su vezane i ja ću voditi isključivo računa o tome da li su ispiunjeni uslovi za raspisivanje izbora“, naveo je Pastor.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je kazao da je nezadovoljan što je Vlada Vojvodine odbacila njegovu inicijativu da se o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine ne raspravlja na prvoj narednoj sednici, već na nekom od sledećih zasedanja.

„Moja nadanja nisu ispunjena. Vlada Vojvodine nema ambiciju i nameru da odloži raspravu o Predlogu deklaracije. Nisam radostan zbog toga ishoda“, rekao je Pastor.

Dodao je da će, kao predsednik Skupštine Vojvodine, ove nedelje obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i u dogovoru sa njima odrediti datum prve naredne sednice na kojoj će biti i Predlog deklaracije.

Pastor je dodao da će sednici prethoditi zasedanje Odbora Skupštine Vojvodine za ustavno-pravna pitanja na kojem će se takođe raspravljati o Predlogu deklaracije.

Tu deklaraciju SNS, SPS i D S S nazvale „secesionističkom“ i zatražile ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Pastor je izrazio zadovoljstvo što je miting „Stop razbijanju Srbije“ u petak u Novom Sadu prošao bez incidenata, rekao da je legitimno pravo svakoga da organizuje proteste, ali je pozvao na povratak u raspravu u institucijama sistema.

On je ocenio da je ideja autonomije proteklih dana tema političkog obračuna, čime joj je udaren „šamar“, verovatno najveći za poslednjih 20 godina.

„Predmet tog obračuna je forma a ne sadržina. I sam Predlog deklaracije govori o formi a ne o sadržini autonomije Vojvodine kao ustavno-pravne kategorije“, kazao je Pastor.

On se založio za donošenje zakona o finansiranju Vojvodine i za raspravu o konkretnim sadržinskim pitanjima pokrajinske autonomije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!