Pastor: Neću raspisati vanredne pokrajinske izbore

Pastor tražio od Vlade Vojvodine da odloži raspravu o Predlogu deklaracije, što je ona odbila

15. apr 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da neće raspisati prevremene pokrajinske izbore, bez obzira na prikupljanje potpisa za vanredne izbore i skupove na kojima se traži smenjivanje vojvođanskog premijera Bojana Pajtića.

Pastor je na konferenciji za novinare kazao da postoji jasno propisana procedura za raspisivanje pokrajinskih izbora.

„Ruke predsednika skupštine u smislu raspisivanja pokrajinskih izbora su vezane i ja ću voditi isključivo računa o tome da li su ispiunjeni uslovi za raspisivanje izbora“, naveo je Pastor.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je kazao da je nezadovoljan što je Vlada Vojvodine odbacila njegovu inicijativu da se o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine ne raspravlja na prvoj narednoj sednici, već na nekom od sledećih zasedanja.

„Moja nadanja nisu ispunjena. Vlada Vojvodine nema ambiciju i nameru da odloži raspravu o Predlogu deklaracije. Nisam radostan zbog toga ishoda“, rekao je Pastor.

Dodao je da će, kao predsednik Skupštine Vojvodine, ove nedelje obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i u dogovoru sa njima odrediti datum prve naredne sednice na kojoj će biti i Predlog deklaracije.

Pastor je dodao da će sednici prethoditi zasedanje Odbora Skupštine Vojvodine za ustavno-pravna pitanja na kojem će se takođe raspravljati o Predlogu deklaracije.

Tu deklaraciju SNS, SPS i D S S nazvale „secesionističkom“ i zatražile ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Pastor je izrazio zadovoljstvo što je miting „Stop razbijanju Srbije“ u petak u Novom Sadu prošao bez incidenata, rekao da je legitimno pravo svakoga da organizuje proteste, ali je pozvao na povratak u raspravu u institucijama sistema.

On je ocenio da je ideja autonomije proteklih dana tema političkog obračuna, čime joj je udaren „šamar“, verovatno najveći za poslednjih 20 godina.

„Predmet tog obračuna je forma a ne sadržina. I sam Predlog deklaracije govori o formi a ne o sadržini autonomije Vojvodine kao ustavno-pravne kategorije“, kazao je Pastor.

On se založio za donošenje zakona o finansiranju Vojvodine i za raspravu o konkretnim sadržinskim pitanjima pokrajinske autonomije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga