Pastor: Nećemo glasati za Deklaraciju ako ostane sporna rečenica

Mađari i Nemci su bili isključeni iz tog procesa

27. apr 2013

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka neće podržati Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, ukoliko u njoj ostane sporna rečenica koja govori o tome da je Vojvodina deo Srbije, jer su građani pokrajine tako odlučili.

„Neprihvatljiv nije onaj deo koji se odnosi na to da je Vojvodina deo Srbije, nego deo formulacije koji govori o tome da su tako odlučili građani Vojvodine. Kada je ta odluka doneta, 1919. godine, Mađari i Nemci, kao gubitnici Prvog svetskog rata, u njoj nisu mogli da učestvuju. Bili su isključeni iz tog procesa“, rekao je Pastor za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je dodao da problemi sa poštovanjem ustavnih i zakonskih prava Vojvodine nisu počeli prošle godine, već traju od 2007, pa je pokrajina od tada ostala uskraćena za oko 70 milijardi dinara sredstava za kapitalne investicije.

Pastor je izrazio sumnju da je rasprava oko Predloga deklaracije zapravo borba između dve najveće partije, Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, a ne borba za autonomiju Vojvodine.

„Vojvođanska autonomija… treba da se ostvari. Odluku donose oni o čijoj se koži radi, koji su stvorili taj novac i taj prihod koji treba da se raspodeli. Da ne bude preraspodele na način da novac stigne drugde, a da nam posle bude vraćeno ono za šta neko misli da pripada nama, a da ostalo bude preliveno negde drugde, jer se to bogami decenijama tako dešavalo. Dosta je bilo toga!“, poručio je Pastor.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga