- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Neće biti promena u vladi na sednici 2. jula

Predsednik Saveza vojđanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas u Novom Sadu da je nemoguće da na sednici Skupštine Vojvodine, koja je zakazana za 2. jul, bude personalne ili političke promene sastava pokrajinske vlade.

Pastor je najavio da će ipak doći do određenih promena jer je SVM danas uputio inicijativu predsedniku Pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću, da pokrajinski sekretar za obrazovanje Andor Deli bude razrešen i na njegovo mesto postavljen Mihalj Njilaš, koji je gradonačelnik Kanjiže.

Andor Deli je na funkciji u pokrajini kao kadar SVM, ali je nakon nedavnog izbora za poslanika u Evropskom parlamentu na listi mađarskog Fidesa, u medijima postavljeno pitanje da li je to sukob interesa.

Pastor je posle sastanka sa liderima Nove demokratske stranke (NDS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu rekao da se mora utvrditi u narednih nekoliko nedelja da li poslanička većina u Vojvodini može da funkcioniše ili će se vratiti na ideju „koncentracione vlade“, kao bi se videlo „ko su politički akteri koji će rešavati važna pitanja za pokrajinu“.

Pastor je ocenio da će u narednim nedeljama biti „dodatnih previranja unutar Demokratske stranke“ zbog narušenih unutrašnjih odnosa u njoj, te da će to biti ključni momenat koji će uticati na pitanja pokrajine.

Dodao je da će rešenje za buduće funkcionisanje Vojvodine biti formirano na bazi razgovora sa svim strankama u Vojvodini što on očekuje septembra ili oktobra.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je da je najvažnije pitanje današnjeg razgovora bilo razmatranje ustavnog položaja Vojvodine u svetlu promene Ustava Srbije, donošenje zakona o finansiranju Vojvodine i izmenama Zakona o javnoj svojini, kao i o političkoj situaciji.

„Razgovarali smo i o potezima koje treba povući da bi pokrajinska administracija dobila na efikasnosti“, rekao je Čanak i dodao da će u narednim danima razgovore obaviti i sa Demokratskom strankom i predstavnicima Srpske napredne stranke.

Potpredsednik SNS Igor Mirović rekao je ranije danas za agenciju Beta da neće biti razgovora sa LSV i NDS dok se „ne opredele da li su za promene u Vojvodini“.

Lider NDS Boris Tadić kazao je da je u razgovore ušao sa koalicionim partnerom LSV, da bi se odgovorilo na pitanje zašto su rezultati pokrajinske administracije lošiji nego pre 2012. godine.

„Sa LSV i SVM smo se usaglasili da je potrebno menjati Ustav Srbije i pokrenućemo inicijativu da se to desi, jer bez toga nije moguće napraviti efikasan politički model za poboljšanje ekonomske situacije u zemjli“, rekao je Tadić.

Po njegovim rečima, NDS će se zalagati za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, za formiranje novih regiona i prenošenje nadležnosi na lokalne samouprave u celoj zemlji.

Tadić je dodao da, ukoliko predstavnici njegove stranke u parlamentu Vojvodine na sednici u sredu, budu glasali za smenu Andora Delija, to ne znači da je NDS postala deo vladajuće većine, ali da će se razgovarati i o tome.

Predstavnici sve tri stranke najavili su da će razgovore nastaviti narednih dana, a sutra će se lideri LSV i NDS sastati s predstavnicima Demokratske stranke u Novom Sadu.

Vladajuću većinu u pokrajinskoj Skupštini čine LSV, Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, a NDS ima pet poslanika koji su u tu stranku prešli iz DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!