Pastor: Nanos devedesetih godina

"Sada ne živimo u ratno vreme, ali taj nanos je ponovo prepoznatljiv i zbog toga sećanje na devedesete može i danas tako lako da bude oživljeno"

15. feb 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine i njenog Odbora za bezbednost Ištvan Pastor izjavio je da ga je na nedavno pismeno obraćanje predsedniku Vlade Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću nagnalo postepeno pogoršavanje bezbednosne situacije u Vojvodini, s jedne strane, kao i nizak nivo efikasnosti i neodgovornost organa gonjenja sa druge strane, i da su to razlozi zbog kojih se odlučio za pisanje pisma „bez obzira kakve to komentare da prouzrokuje“.

Pastor je u intervjuu za „Mađar so“ ponovio i ocenu prema kojoj živimo u vreme krajnosti, dodavši i da bi „bilo teško ustanoviti kakve su tu uzročno-posledične veze, da li je pogoršanje javne bezbednosti posledica pojavljivanja ekstremnog desničarstva, ili se ovo potonje javlja upravo zato jer je javna bezbednost u ovakvom stanju“.

Da podsetimo, Pastor je u pismu zatražio da Dačić kaže koje će konkretne mere vlada i MUP Srbije preduzeti radi ostvarivanja prava građana na život u bezbednom okruženju, sprečavanja međunacionalnih incidenata, kao i zaštite Ustavom i zakonom garantovanih prava nacionalnih zajednica u Vojvodini.

– Nije me samo temerinska situacija dovela do formulisanja pisma, nego sve ono što smo poslednjih nedelja mogli da iskusimo i što može da se dovede u vezu sa sve učestalijom ugroženošću lične i imovinske bezbednosti ljudi. Mislim na stalne pljačke, krađe, i na stvorenu situaciju prvenstveno u selima i manjim naseljima da ljudi zapravo ne smeju da izađu u svoja dvorišta čuvši noću da se nepoznati šunjaju oko njihovih kuća. Najveći problem je što policija i organi gonjenja, prema svemu sudeći, ne ispunjavaju zadatke koje im je poverio zakon i koje građani očekuju. Ta dvojnost – postepeno pogoršavanje situacije, odnosno nizak nivo efikasnosti organa zaduženih za borbu protiv kriminala i njihova neodgovornost je ono što me je nagnalo u pravcu da – bilo kakve komentare da to izazove – napišem pomenuto pismo. Druge mogućnosti mi baš ne preostaje, nego da iniciram raspravu o ovim pitanjima. Valjda više težište više i ne bi trebalo stavljati na raspravu, jer toliko smo puta govorili o ovim pitanjima, nego na to šta vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova nameravaju da učine kako bismo razrešili ovu neodrživu situaciju – rekao je Pastor.

Upitan za mišljenje o tome koliko je pogoršanje opšte atmosfere koja prati pogoršanje bezbednosti moguće dovesti u vezu sa prodorom ekstremističkih političkih struja u proteklom periodu i da li je svojim postupkom imao nameru i da smiruje strasti uzburkane od strane ekstremista, Pastor je rekao da je upravo na te pojave ukazivao svojom nedavnom izjavom prema kojoj živimo vreme krajnosti.

– Teško bi bilo ustanoviti kakve su tu uzročno-posledične veze, da li je pogoršanje javne bezbednosti posledica pojavljivanja ekstremnog desničarstva, ili se ovo potonje javlja upravo zato jer je javna bezbednost u ovakvom stanju. Sa ovim pitanjem bi prvenstveno trebalo da se bave ne političari, nego sociolozi, koji treba da ukažu na povezanost različitih društvenih procesa. Ono što je sigurno, jeste da kada se ovako stvari otmu, kada mogu da se izgovaraju prilično teške rečenice, kada može jedan grad da se izlepi plakatima viđenim proteklih nedelja i da to zapravo nema nikakvih pravnih posledica, onda možemo govoriti o niskoj efikasnosti državnih organa. U jednoj normalnoj zemlji sloboda govora ne može da ode dotle da svi od nemila do nedraga mogu da plakatiraju gradove, da se stalno suočavamo sa takvim terorom kakav smo mogli da iskusimo pre neki dan na skupu kojeg je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. To daleko prevazilazi granice slobode govora, tome nema mesta u javnom životu i u svakodnevici. A, ukoliko je to u redu, onda ne treba da čudi ni ono što se na trideset kilometara od Novog Sada dešava na dnevnom nivou i mesecima – kazao je Pastor.

Komentarišući ocene sa skupa u NDNV-u, prema kojima se naše društvo ubrzano vraća u devedesete godine, Pastor je kazao da točak zbivanja ne funkcioniše tako da bi ponovo moglo da se stigne u devedesete, ali da se, međutim „može kazati da ono što se već čulo i ono sa čime su se učesnici pomenutog skupa suočili prilikom pojavljivanja članova pokreta ekstremne desnice strahovito podseća na onu opštu atmosferu, atmosferu linča, koja je karakterisala srpsko društvo u devedesetim godinama“.

– Govorimo o jednom ratnom periodu, čiji nanos je bila tadašnja opšta atmosfera. Sada ne živimo u ratno vreme, ali taj nanos je ponovo prepoznatljiv i zbog toga sećanje na devedesete može i danas tako lako da bude oživljeno – rekao je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga