Pastor: Međuetnički sukobi više nisu pojava

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta stranka od majskih izbora 2008. godi…

17. mar 2010

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta stranka od majskih izbora 2008. godine do sada deo parlamentarne većine, da to želi da ostane i da nema nikakvu ambiciju za prekrajanje političke većine u Srbiji.

Pastor je novinarima u parlamentu Srbije kazao da je to preneo izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Jelku Kacinu sa kojim je danas razgovarala Poslanička grupa manjina.

On je dodao da su predstavnici te grupe Kacinu rekli i da su generalno zadovoljni dešavanjima u Srbiji u proteklih godinu i po dana.

Pastor je kazao da je SVM zadovoljna usvajanjem Statuta Vojvodine i Zakona o prenosu nadležnosti, Zakona o izboru Nacionalnih saveta manjinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, SVM je zainteresovana da se nastavi putanjom kojom je država krenula, da se usvojena zakonska rešenja ne prekrajaju novim zakonskim projektima i da se realizuje ono što je započeto u cilju regionalizacije i decentralizacije.

Pastor je kazao da je Kacinu preneo i da je nastao bitan pomak u međuetničkim odnosima u Vojvodini – „da ono što nas je karakterisalo 2003 – 2004. godine na sreću nije realnost“ i da ima sporadičnih sukoba na nacionalnoj osnovi, koji su bolni, ali su pojedinačni i više nisu pojava.

On smatra da je to dobro i da je u razgovoru sa Kacinom podvukao da je u postupku otkrivanja učinilaca tih dela policijski postupak mnogo efikasniji nego što je bio, ali da je ipak u „postpolicijskoj fazi“ nedovoljno efikasan, a izrečene mere blage.

Odgovarajući na pitanja vezana za odnos SVM i Demokratske stranke Pastor je rekao da je 8. marta imao sastanak sa predsednikom Srbije i DS Borisom Tadićem na kojem je potvrđeno strateško partnerstvo dve stranke.

Pastor je kazao i da je Tadiću preneo da je SVM čvrsto opredeljena u evropskoj putanji Srbije, ali isto tako i da u nekim momentima ima pravo na sopstveni stav, jer to proističe iz njene situacije kao manjinske i regionalne stranke.

„Ako se to bude desilo ili kada se desi, to nije upereno ni protiv koga, već je samo u cilju ambicija koje SVM iznosi i voleli bi da u takvim situacijama imamo normalnu komunikaciju i da se kroz tu komunikaciju izbegnu situacije kojima smo bili svedoci ili koje smo trpeli u proteklim mesecima“, zaključio je Pastor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga