Pastor: Mađarska revolucija je simbol borbe za slobodu

Sećanje na herojski pokušaj otpora sovjetskom režimu

23. okt 2013

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je večeras da je sećanje na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine zapravo slavljenje čovekove večite ambicije za borbu za slobodu.

Pastor je na proslavi povodom godišnjice revolucije u Mađarskoj 1956. godine rekao da sloboda nikada ne može da bude potpuna i dodao da je zato važno podsećati na ideju o značaju slobode za čoveka.

On je podsetio da je oktobra 1956. godine veliki broj ljudi, bežeći iz Mađarske, prešao u Jugoslaviju, gde su na Paliću pronašli utočište.

Pastoru je u ponedeljak u Budimpešti dodeljeno visoko mađarsko odlikovanje za ljudsko dostojanstvo za doprinose u unapređenju srpsko-mađarskog prijateljstva.

Mađarska revolucija iz 1956. godine trajala je od 23. oktobra do 10. novembra i predstavljala je otpor staljinističkoj vladi Mađarske i njenim sovjetskim mentorima.

Revolucionari su uspeli da sruše vladu, koju je zamenila privremena vlada na čelu sa Imreom Nađem koji je proglasio neutralnost Mađarske i izlazak iz Varšavskog pakta.

Trupe Sovjetskog Saveza su, međutim, intervenisale 4. novembra, slomile otpor ustanika za šest dana i instalirali novu prosovjetsku vladu na čelu sa Janošem Kadarom.

U ustanku je poginulo nekoliko hiljada Mađara, kao i nekoliko stotina sovjetskih vojnika. Nekoliko desetina hiljada Mađara završilo je u zatvorima, a više od 200.000 je izbeglo preko granice.

Mađarska revolucija je predstavljala najozbiljniji udarac tadašnjoj sovjetskoj hegemoniji u istočnoj Evropi,

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga