Pastor: LSV i DSS vređaju vojvođanske Mađare

Te stranke ne mogu govoriti Mađarima šta da misle

18. jul 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor pšto je danas kritikovao Ligu socijaldemojrata Vojvodine (LSV) i Demokratsku stranku Srbije (DSS) i ocenio da su svojim izjavama uvredile sve vojvođanske Mađare.

Pastor je u saopštenju za javnost optužio LSV da izjednačava SVM sa strankom Pokret mađarske nade, za koji je rekao da je „otvoreni sledbenik“ ekstremno desne stranke Jobik iz Mađarske.

On je ocenio da je LSV na taj način uvredio većinu vojvođanskih mađara koji se protive svakom vidu ekstremizma.

„Ove dve stranke, DSS i LSV, su potvrdili da dele zajedničko mišljenje o vojvođanskim Mađarima: najradije bi nam oni rekli šta da mislimo mi Mađari, i kako da se osećamo u našoj zajedničkoj domovini, u Srbiji koja teži ka Evropi“, naveo je Pastor.

LSV je juče optužio Pastora da daje izjave karakteristične za „desničarske ekstremiste“.

Ta stranka je Pastora kritikovala zbog izjave da je „pravo čudo da je mađarska zajednica jer niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima“ i ocenila da je ta izjava neistinita a da Pastor koristi izraz „Južni krajevi“, što je sintagma koju često koriste mađarski desničarski ekstremisti, koji se zalažu za prekrajanje granica.

Potpredsednik DSS Borko Ilić takođe je kritikovao Pastora zbog iste izjave, i rekao da je „zaista pravo čudo“ što su Mađari opstali u Vojvodini, „u državi i među narodom koji vam je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu“.

Pastor je optužio i LSV i DSS da žele da skupljaju poene preko samovoljnog i krivog tumačenja njegovih iskaza i odbacio optužbe za ekstremizam na svoj račun.

„Prilikom manifestacije Vojvođanskog slobodnog univerziteta, bio sam učesnik jednog razgovora na temu ‘Mađarska nacionalna politika i političko zastupanje vojvođanskih Mađara’. Iz teme proizilazi – kako je navedeno u naslovu izveštaja (is)korišćenu od strane purparle stranaka, ali više puta i u samom članku – i potpuno je jasno da je predmet razgovora bio celokupni mađarski narod, ili pak mađarski–mađarski dijalog. U okviru toga sam istakao da je ‘pravo čudo što je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto se, analizirajući događaje proteklih 95 godina, može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima.’

U istoriji, svesti mađarskog naroda i u javnom govoru vezano za Mađare 95 godina predstavlja onaj međaš, koju mi, vojvođanski Mađari nazivamo trijanonskom tragedijom: ako od 2014 oduzimamo 95, dobićemo godinu koja je rascepala jedinstveni mađarski narod.

A 70 godina su odnosile na period zaključno sa 1990. godinom, čiji najveći deo bio vreme komunističke diktature, a u kom periodu – zbog raznih razloga, ali nije postojala mađarska nacionalna politika. Ovaj termin je u svom današnjem, konstruktivnom značenju uveden prvi put nakon Trijanona od strane Jožefa Antala 1990. godine.

O tome sam govorio.

I zaista sam govorio o Mađarima u Južnim krajevima, ali ko je svestan istorijsko-geografskog konteksta u mom govoru pomenutih regiona i država, taj tačno zna da u svom rečniku nisam zamenio drugim izrazom naziv vojvođanskih Mađara.

Izjave purparle stranaka neću kvalifikovati, to su već sami učinili: DSS je ponovo pokrenuo pitanje kolektivne krivice, a Liga kvalifikuje, etiketira i propisuje ko razume Vojvodinu.“

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga