Pastor: Izgradnja zida otvoreno pitanje dve države

Razgovori političara ne bi smeli nikoga da iznenade

26. juna 2015

Izgradnja zida između Srbije i Mađarske je jedno od otvorenih pitanja između dve države i nadam se da će 1. jula na zajedničkoj sednici dve vlade biti postignut dogovor oko toga, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

„Očekujem da će odnosi između Srbije i Mađarske nastaviti da se grade kako je to bilo i proteklih godina. Sigurno je da bi izgradnja zida trebalo da probudi Evropu da se nađe za sve prihvatljivo rešenje za imigrante“, rekao je on za današnju „Politiku“.

Pastor je rekao i da će o epilogu razgovora premijera Aleksandra Vučića i predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka moći da donese sud tek kada Vlada Srbije bude donela odluku da se glavni dispečerski centar Elektroprivrede Srbije iz Beograda preseli u Novi Sad.

„Stvar je ukusa kako ko doživljava sastanak Vučića i Čanka. Ja ne znam kakva je ko očekivanja imao pre razgovora u odnosu na njihov ishod. Sada je jasno da dolazi do pomaka, ali ne znam šta znači distributivni centar EPS-a. Pre nešto više od mesec dana Skupština Vojvodine se usprotivila odluci o gašenju Elektrovojvodine i njenom pripajanju Elekrodistribuciji Beograd, konstatujući da je to štetno po interese Vojvodine“, rekao je Pastor.

Na pitanje da li očekuje da će na kraju biti poštovana odluka pokrajinske skupštine i da Elektrovojvodina neće biti ugašena, on kaže da je ovaj problem rešen još za vreme mandata Mirka Cvetkovića i da je sada na delu sprovođenje tih odluka.

„Tada je prošao poslednji voz da se interveniše, jer je tada ista stranka upravljala na republičkom i pokrajinskom nivou. Od tog vremena se samo stvara privid kako se stvar može vratiti u pređašnje stanje, a u stvari ne može i to su činjenice koje moramo imati u vidu kada razmišljamo o tom problemu“, ocenio je Pastor.

Na pitanje da li mu smeta to što je premijer Vučić dao toliki značaj Nenadu Čanku, Pastor kaže da mu to uopšte ne smeta.

„Mislim da razgovori političara ne bi smeli nikoga da iznenade. Čanak je predstavnik jedne autohtone vojvođanske stranke koja je parlamentarna i može da razgovara s kim hoće“, rekao je Pastor.

Na pitanje šta misli o tome što je Bojan Pajtić naglasio da nije dobro to što je predsednik republičke vlade više puta ignorisao zahteve pokrajinske vlade da se održi zajednička sednica kako bi se rešili mnogobrojni problemi, Pastor odgovora da ne zna šta znači ta izjava i da je više puta tražena zajednička sednica dve vlade.

„Ja znam da sam tokom 2014. mesecima činio napore da se izađe iz ove situacije blokade. Više puta sam apelovao da svi zajedno pokušamo da rešavamo sva otvorena pitanja. Demokratska stranka je napravila korak unazad, jer je prvo javila da će doći na sastanak, pa su posle obavestili da su zauzeti i da ne mogu da dođu. Zašto su to učinili zaista ne znam, ali znam da je tada definitivno zatvorena mogućnost da se uz učešće svih političkih aktera postigne dogovor za stolom“, navodi on.

Na pitanje kada se može očekivati raspisivanje pokrajinskih izbora, Pastor kaže da ne zna kada će Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, zakazati održavanje lokalnih izbora, ali se zalaže da se lokalni i pokrajinski izbori održe istog dana, jer bi sve drugo bilo bespotrebno gubljenje novca i energije.

Izbori za Skupštinu Vojvodine najkasnije se mogu raspisati 22. aprila sledeće godine , ali to ne znači da to ne može i ranije da se uradi. Zalažem se da na jesen sednemo da razgovaramo i donesemo odluku o terminu održavanja pokrajinskih izbora, kaže Pastor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga