Pastor: Izborni politički cunami nije razlog za vanredne izbore u Vojvodini

Način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen Statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika

17. mar 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor okarakterisao je ubedljvu pobedu koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke kao „izborni politički cunami“, ali je dodao da to nije argument za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Vojvodini.

„Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje pokrajinskih izbora“, rekao je Pastor za Autonomiju.

On je naveo da je način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen Statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika. Podsetio je da izbore za poslanike raspisuje predsednik skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, a pre roka ih može raspisati u slučaju raspuštanja skupštine. Predsednik Skupštine Vojvodine može da raspusti parlament na obrazloženi predlog pokrajinske vlade, kao i u slučaju izglasavanje nepoverenja pokrajinskoj vladi, i to u slučaju ako skupština ne izabere novu pokrajinsku vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja.

Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da u naredna dva do tri dana očekuje poziv od SNS na razgovore o mogućem učešću te manjinske stranke u budućoj Vladi Srbije i u parlamentarnoj većini. „Ta mogućnost postoji i očekujem u sledeća dva-tri dana prvi susret i razgovore. Želimo da se dogovorimo o ulasku naših prioriteta u budući program buduće vlade“, rekao je Pastor.

Dodao je da je SVM zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i da učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara. On je ocenio da tako ubedljiva pobeda „naprednjačke“ koalicije nije bila očekivana i da je sada sasvim legitimno da ta koalicija može i sama upravljati Srbijom. „Ipak, i dalje mislim da postoji prostor u kome bismo mogli razgovarati o saradnji“, rekao je Pastor.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga