Pastor: Izbori u Vrbasu nemaju nikakve veze sa pokrajinskim izborima

Sada i EU pritiska Srbiju zbog neusvajanja zakona o finansiranju Vojvodine

14. okt 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je večeras da rezultati lokalnih izbora u Vrbasu, na kojima je Srpska napredna stranka sa partnerima ubedljivo pobedila, ne mogu da se dovode u vezu sa raspisivanjem vanrednih pokrajinskih izbora.

„Ti opštinski izbori su reper kakav je odnos političkih snaga na paleti političkih stranaka danas u Srbiji, ali to sa pokrajinskim izborima nema nikakve veze. Jer ako su rezultati izbora u Vrbasu neki reper, onda zašto se ne postavi pitanje raspisivanja izbora u okolnim opštinama oko Vrbasa“, rekao je Pastor za Radio-televiziju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija SVM-a, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine na pokrajinskom nivou funkcioniše.

„Ne vidim danas nijedan ozbiljan razlog zbog čega bi trebalo da razmišljam o napuštanju pokrajinske koalicije“, istakao je Pastor.

On je podsetio da je zakon o finansiranju nadležnosti trebalo da se donese još 2008. godine i dodao da je, zbog nedonošenja tog zakona u tom periodu budžet Vojvodine oštećen za 100 milijardi dinara.

„Da li je to realnost? Jeste. Da li je to smisleno? Nije“, poručio je Pastor i založio se za postizanje dogovora između pokrajinskih i republičkih organa vlasti oko usvajanja toga zakona.

On je rekao da je zbog tog odugovlačenja od strane republičkih vlasti, sada došlo do toga da se pitanje neusvajanja zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine našlo i u izvestaju EU o napretku Srbije.

„Ako ništa drugo, sada imamo dodatnu argumentaciju zašto se taj posao mora rešavati“, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, politika ne podrazumeva samo sukobe među strankama, već i dogovore.

„Alternativa dogovoru je da ćemo za mesec dana na dnevnom redu ponovo imati budžet pa ćemo opet početi da se sporimo šta je koliko i čije je koliko, pa da rezultat toga opet bude minus u pokrajinskom budžetu od 10 ili 15 milijardi dinara“, kazao je Pastor.

On je upitao da li je moguće da je „blokovska politička podeljenost“ u Srbiji značajnija od rešavanja problema građana ove zemlje.

„Ovo što se dešava na javnoj sceni više liči na poluvanrednu nego na normalnu situaciju. I republička i pokrajinska vlada su opterećene nizom poluracionalnih zadataka

On je rekao da je Srpska napredna stranka potencijalni partner SVM-u i dodao da su danas sve stranke u Srbiji, sem Srpske radikalne stranke, na nekom nivou vlasti u koaliciji sa SNS-om.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga