Pastor i Vučić za koncentracionu Pokrajinsku vladu, DS protiv

Kostreš: Pristajemo na koaliciju, ako se reši status Vojvodine

18. avg 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da su se on i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić složili oko ideje da je u Vojvodni potrebno formirati programsku, odnosno koncentracionu vladu svih stranaka, koja bi imala oročen mandat.

Pastor je za agenciju Beta nakon razgovora sa Vučićem u Beogradu, rekao da su se složili da bi ta programska ili koncentraciona vlada trebalo da definiše zadatke koje bi morala da obavi, kao i rokove u kojima bi to trebalo uraditi. „Nakon toga bi se ušlo u fazu raspisivanja izbora“, kazao je Pastor.

Dodao je da su se on i Vučić složili da postoji nekoliko pitanja koja su prioritetna za rešavanje, kada je funkcionisanje Vojvodine u pitanju. Precizirao je da je reč o potrebi da se reše pitanja finansiranja Vojvodine, pitanja njenih nadležnosti, kao i pitanje sprovođenja novog Statuta te pokrajine.

Pastor je najavio da sada slede razgovori sa svim akterima na političkoj sceni Vojvodine. „Nakon toga, ako se za to ukaže spremnost političkih aktera, treba da se zakažu i počeci oficijelnih razgovora. Mislim da to može da bude realno u narednih mesec dana“, rekao je Ištvan Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Na vlasti u Vojvodini je koalicija SVM, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok je SNS u opoziciji.

DS protiv koncentracione vlade Vojvodine

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin odbacio je danas mogućnost formiranja koncentracione vlade svih stranaka u Vojvodini.

Vasin je rekao da Srpska napredna stranka (SNS) i Vlada Srbije namerno neće da rešavaju prioritetne probleme Vojvodine, već ucenjuju pokrajinsku vlast, kako bi je po svaku cenu promenili.

Miroslav Vasin je za agenciju Beta rekao da Pastor već više puta ponavlja tu ideju, ali je dodao i da je DS isto toliko puta ponovio da ne želi da uđe u vlast sa SNS, jer se njom ne slaže.

Podsetio je da je prošlog vikenda potpredsednik SNS Igor Mirović rekao da ta stranka ne želi u vlast sa DS-om, te, kazao je Vasin, „sada mi nije jasno šta je stav SNS: da li ovaj današnji Vučićev ili onaj jučerašnji Mirovićev“.

Ištvan Pastor je danas još rekao da su se on i Vučić složili da bi ta programska ili koncentraciona vlada trebalo da utvrdi zadatke i rokove za njih, a potom bi raspisali izbori.

Miroslav Vasin je to odbacio i rekao da SNS i Vlada Srbije opstruiraju rešavanje važnih pitanja za Vojvodinu. „Oni neće da sarađuju s Pokrajinskom vladom, a saradnju uslovljavaju ‘upodobljavanjem’ vlasti na svim nivoima, odnosno žele po svaku cenu promenu vlasti u Vojvodini“, rekao je Vasin.

Kostreš: Pristajemo na koaliciju, ako se reši status Vojvodine

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je večeras da je ta partija u toj pokrajini spremna za saradnju sa svim strankama, pod uslovom da se reše najvažnija pitanja koja se tiču položaja Vojvodine.

Kostreš je za agenciju Beta rekao da je LSV svestan neophodnosti postizanja šireg političkog konsenzusa kada je status Vojvodie u pitanju, ali je dodao da to podrazumeva da treba da se reše pitanja potut zakona o finansiranju pokrajine, zakona o nadležnostima, zakona o javnoj svojini.

„Mi mislimo da možemo sarađivati u jednoj takvoj široj grupaciji samo pod uslovom da znamo koju politiku će ta grupacija sprovoditi. Nismo spremni da budemo deo većine samo da bismo bili u vlasti, što smo više puta jasno pokazali“, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LSV je zainteresovan pre svega za rad na redefinisanju ustavno-pravnog položaja Vojvodine, za „obeštećenje“ pokrajine kada je prodaja Naftne industrije Srbije u pitanju, za uvećanje svojine Autonomne Pokrajine Vojvodine koja se odnosi na udeo u javnim preduzećima kojima je Vojvodina upravljala pre „Miloševićevog puča“.

„A ako bar neka od ovih pitanja ne budu na dnevnom redu, mi nismo spremni da u tome učestvujemo pa makar to značilo da idemo u opoziciju. To se odnosi i na ideju o koncentracionoj Pokrajinskoj vladi ali i na saradnju sa Demokratskom strankom“, objasnio je Kostreš.

Dodao je da je LSV skloniji saradnji sa „tradicionalnim partnerima“, ali je naveo da je stranci ubedljivo najvažnije da sprovede svoje programske ciljeve.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga