Pastor: I pokrajinski izbori 24. aprila

U petak poslednje zasedanje Skupštine Vojvodine u ovom sazivu

02. mar 2016

I pokrajinski izbori biće održani skoro sigurno 24. aprila, za kada su najavljeni republički, potvrdio je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. „Raspisivanje izbora može da se očekuje do 22. marta“, rekao nam je Pastor.

Izbori za Skupštinu Vojvodine moraju da budu raspisani do 22. marta, odnosno 90 dana pre isteka mandata aktuelnog saziva. A mesec dana je minimalni rok za izbornu kampanju i prikupljanje dokumentacije, pa bi izbori i zakonski mogli da budu održani 24. aprila.

Za dva dana biće održana nova sednica Skupštine Vojvodine. Pastor je potvrdio da će to biti najverovatnije poslednje zasedanje u aktuelnom sazivu.

U pokrajinskom budžetu za ovu godinu predviđen novac za izbore, pa neće biti potrebe za njegovim rebalansom. Tri stotine sedamdeset miliona dinara opredeljeno je za sprovođenje izbora, a osam miliona za rad stranaka, kojima po novim propisima pripada manje za kampanju, nego ranije.

Poslanici će prvi put biti birani po proporcionalnom sistemu. Pred biračima će biti jedan glasački listić, sa nazivima stranaka i koalicija, bez imena kandidata i glasanja u dva kruga. Cenzus ostaje pet odsto, a za stranke nacionalnih manjina važi prirodni prag, pa će njihova zastupljenost zavisiti od broja onih koji iskoriste glasačko pravo.

Pokrajinska izborna komisija radiće u aktuelnom sazivu, a birački spiskovi se otvaraju po raspisivanju izbora i eventuralno menjaju do 15 dana pred glasanje.

Broj birača u pokrajini, po podacima iz 2012. godine, je 1.723.616. Po otvaranju biračkih spiskova, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu poziva birače da izvrše uvid i tada se unose eventualne promene. Građani će to moći da učine u mestu prebivališta. Organ koji to radi jeste gradska, odnosno opštinska uprava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga