Pastor i Pajtić pozvali poslanike da podrže predloge iz Vojvodine

Čekajući Godoa u Skupštini Srbije

21. nov 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić zajednički su danas pozvali poslanike Skupštine Srbije da podrže amandmane koje im je uputio pokrajinski parlament, kako bi se poštovala ustavna obaveza prema vojvođanskom budžetu.

Skupština Vojvodine uputila je Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o budžetu Srbije za 2013. godinu i na Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine poručili da će Skupština Srbije prihvatanjem vojvođanskih amandmana zaštititi ne samo ustavna prava pokrajine, već i Srbiju kao pravnu državu koja poštuje sopstveni Ustav.

Ištvan Pastor je rekao da je od oktobra 2000. godine do danas ukupno 39 inicijativa iz Skupštine Vojvodine upućeno u Skupštinu Srbije, od čega su se samo tri našle na dnevnom redu, i to sve tri u vreme vlade Zorana Đinđića.

„Od 2003. godine do danas, nijedna inicijativa se nije našla na dnevnom redu i sa tog aspekta, bez obzira što isčekivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o našim inicijativama liči na čekanje Godoa, stavljanje naših predloga na dnevni red doživljavamo kao veoma značajan iskorak“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ako Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o budžetu za 2013. godinu ostanu nepormenjeni, Vojvodina će biti uskraćema za najmanje 9,6 milijardi dinara.

Dodao je da bi se za te novce moglo sagraditi 96 domova kulture po Vojvodini, ili 45 osnovnih škola ukupne površine, ili 20 zatvorenih bazena za plivanje dimenzija, ili četiri velnes centra, ili tri urgentna medicinska centra, ili vodovodnu mrežu u ukupnoj dužini od 1.620 kilometara ili kanalizacionu mrežu od 800 kilometara.

„To su egzaktni podaci koji ukazuju na to zašto se preko ovog pitanja ne može preći“, poručio je Pastor i dodao da je uputio pismo za 52 poslanika u Skupštini Srbije bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, a koji su sa teritorije Vojvodine.

Bojan Pajtić je ocenio da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se donošenjem budžeta svesno krši Ustav zemlje. „Dok god se makar jedan jedini član Ustava krši od strane najvišeg zakonodavnog tela u ovoj zemlji, mi ne možemo biti pravna i demokratska država“, poručio je pokrajinski premijer.

On je rekao da kako god Vojvodina poštuje odluke Ustavnog suda Srbije o osporavanju pojedinih nadležnosti pokrajine, tako i Srbija mora poštovati sopstveni ustav kada je u pitanju budžet Vojvodine.

„Zbog toga, zajednički kao Vlada i Skupština Vojvodine, apelujemo na sve narodne poslanike da odluke koje donesu dobro odmere, da ih samere sa Ustavom, da ih samere sa onim što su realna prava građana Vojvodine“, istakao je Pajtić.

On je podsetio da je Ustavni sud uskratio Vojvodini nadležnost da može finansirati svako prvorođeno dete u Vojvodini, što je pokrajinskim vlastima veoma teško palo, ali su ipak poštovali tu odluku suda.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Skupština Srbije odbije vojvođanske predloge, Ištvan Pastor je rekao da će se koristiti ona sredstva koja su ustavno, pravno i civilizacijiski utemeljena, uključujući i predstavke Ustavnom sudu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga