- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor i Pajtić: Odluka US S nije povod za izbore, već za promenu ustava

Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine Ištvan Pastor i Bojan Pajtić da odluka Ustavnog suda Srbije (US S) da ospori pojedine odredbe Statuta Vojvodine ne može biti argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, već je još jedan dokaz da Ustav Srbije treba menjati.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare poručili da ne žele da učestvuju u dnevno-političkim prepirkama o pitanju Statuta Vojvodine, već će nadležna pokrajinska tela početi rad na usklađivanju Statuta sa Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake.

Oni su poručili da odgovornost za neustavne odredbe Statuta Vojvodine snose podjednako i Skupština Vojvodine, koja ga je usvojila, i Skupština Srbije, koja ga je potvrdila.

Ocenili su da je odluka Ustavnog suda o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko zaista iskreno želi da bude deo Evropske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti ovakvog ustavno-pravnog sistema i ovakvog Ustava.

Ištvan Pastor je rekao da paralelno sa radom na usklađivanju Statuta sa odlukom US S treba raditi i na donošenju zakona o nadležnosti Vojvodine, čije je odredbe US S takođe ranije osporio, kao i na donošenju zakona o finansiranju Vojvodine, koji je trebalo da bude donet još 2008. godine.

On je rekao da su mnogi očekivali da će US S u potpunosti staviti van snage vojvođanski Statut, ali se to nije desilo, već on ostaje u celosti u primeni u narednih šest meseci.

Pastor je istakao da je za Vojvodinu veoma važno što se u saopštenju US S-a jasno navodi da je neosporno pravo građana Vojvodine na autonomiju.

“To je ustavno pravo, rekao je Ustavni sud, što je za nas veoma važno, jer smo permanentno bili izloženi osporavanjima prava Vojvodine na autonomiju”, kazao je Pastor.

Naveo je da je iz US S-a dobio obaveštenje da će kompletna odluka o Statutu biti dostavljena Skupštini Vojvodine do narednog petka i najavio da će nakon toga sazvati sednicu Odbora za ustavno-pravna pitanja pokrajinskog parlamenta.

“Odluku US S-a ne doživljavamo kao političko već kao stručno pitanje pa ćemo pozvati najbolje pravne stručnjake da se uključe u rad”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, odluka US S-a je još jedna potvrda da je neophodno sesti i razgovarati na relaciji pokrajina-republika, jer Skupština Vojvodine usvaja Statut a Skupština Srbije daje saglasnost na njega.

Pastor je rekao da je nakon odluke US S-a potpuno siguran da Ustav Srbije mora da se menja, jer je ponovo jasno da je aktuelni Ustav donet samo s jednom namerom, dok su sva ostala pitanja označena kao drugorazredna.

“Značajan deo naših problema proističe iz nedorečenosti onih ustavnih odredbi koje se odnose na Statut Vojvodine”, kazao je Pastor.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da odluka US S-a predstavlja još jednu potvrdu da Srbija nije u stanju da se oslobodi centralističkog koncepta upravljanja.

On je rekao da su sudije US S-a bile izložene neprestanom političkom pritisku da u celosti obore Statut Vojvodine i pohvalio one sudije koji su odoleli takvim pritiscima.

“Sudija koji je učestvovao u podnošenju predstavke za ocenu ustavnosti Statuta, bio je i jedan od sudija koji su odlučivali o ustavnosti Statuta. To je principi ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, tako da je odluka US S-a mogla biti i gora”, rekao je Pajtić.

Dodao je da očekuje da US S pokaže isti stepen ažurnosti i energičnosti i da donese odluku o pokrajinskoj inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, koji je “na dramatičan način oštetio građane Vojvodine i očigledno je protivustavan”.

“Mi ćemo odluku Ustavnog suda sprovesti, jer se u Vojvodini oduvek znao red”, poručio je Pajtić.

On je dodao da ne postoji nikakva formalna veza između odluke US S-a i vanrednih pokrajinskih izbora.

“Pokrajinski izbori se organizuju prema Odluci o raspisivanju izbora i prema Ustavu, a ne na osnovu Statuta”, rekao je Pajtić i dodao da pokrajinska administracija neće učestvovati u dnevno-političkim prepucavanjima na tu temu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!