Pastor i Kacin: Vojvodina je prednost Srbije

Posle rešavanja "krucijalnih pitanja", na red će valjda doći i Vojvodina

26. mar 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenili su danas u Briselu da Vojvodina ima iskustvo, potencijale i energiju koja može da doprinese ubrzanju koraka koje Srbija pravi ka evropskim integracijama, kao i njenom bržem ekonomskom razvoju.

Pastor je rekao da u aprilu očekuje pozitivne rezultate koji će omogućiti i olakšati suočavanje i sa drugim otvorenim pitanjima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Značajnog napretka Srbije ne može da bude bez striktnog poštovanja vladavine prava i poštovanja sopstvenih pravila, bez oslobađanja unutrašnjih energije a ona se oslobađa kroz decentralizaciju“, poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, nakon što se razreše „krucijalna pitanja“, moramo se posvetiti i pitanju ustavno-pravnog i zakonskog položaja Vojvodine, njenog finansiranja i svega onoga što će omogućiti da ubrzanje ekonomskog razvoja, jer je upravo to ono što najviše opterećuje građane.

Jelko Kacin je naglasio da Vojvodina, pre svega u smislu svoje multikulturalnosti i privrednih i poljoprivrednih potencijala, ima mnogo toga što može ponuditi ne samo Srbiji, već široj regiji Zapadnog Balkana i Evrope.

On je istakao da se u aktiviranju tih potencijala, ali i u donošenju odluka koje se tiču zakonskih rešenja koje se odnose na Vojvodinu, ne sme pristupati ishitreno i emotivno, već se se sve mora sagledati u clju povećanja operativne sposobnosti same Srbije i ubrzavanja EU integracija.

„Srbija mora da posmatra stvari ne samo iz državnog ugla, iz ugla Beograda, već i iz ugla Novog Sada, Niša, Novog Pazara i ostalih sredina. Treba da uoči razlike i od njih napravi sinergiju koja će doprineti daljem napretku zemlje“, istakao je Kacin.

Sastanku u Evropskom parlamentu prisustvovao je i potpredsednik Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga