Pastor: Dunavskom regionu potrebni rezultati

Dunavski region čini petinu prostora Evropske unije

10. feb 2016

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da Dunavski region može i mora u značajnoj meri da ojača aktivnosti koje će nuditi jedinstven odgovor na izazove sa kojima se suočavaju zemlje, regioni i gradovi duž Dunava.

Pastor, koji u Bratislavi učestvuje na sastanku Izvršnog odbora Saveta podunavskih gradova i regija, ocenio je da je potrebno ubrzati projekte koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života građana tog regiona.

To se, prema oceni Pastora, pre svega odnosi na bliže zajedničko delovanje vlasti na svim nivoima i posvećenosti realizaciji ciljeva zadatih kroz četiri prioritetne oblasti Strategije EU za Dunavski region.

„Dunavskom regionu potrebni su konkretni, opipljivi rezultati i apsolutno bih se složio sa ocenom evropskog komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana da su za postizanje tog cilja neophodna tri glavna elementa: snažna politička podrška, spisak konkretnih akcija i kooperativan metod rada“, istakao je Pastor.

On je podsetio na planove po kojima bi Dunavski region do 2020. godine trebalo da postane region sa poboljšanim kvalitetom života građana, sa više ekonomskih prilika, boljim okruženjem i razvijenom kulturnom klimom.

Na sastanku u Bratislavi, kojim su predsedavali gradonačelnik Bratislave Ivo Nesrovnal, gradonačelnik Ulma Ivo Gener i šef Kancelarije za Dunavsku
strategiju iz Brisela Matija Vilfan, posebna pažnja posvećena je ulozi gradova i regija u izgradnji modernog i društveno odgovornog Dunavskog regiona, kao i značaju jačanja institucionalnih kapaciteta za upravljanje Dunavskim regionom.

Na ovom sastanku, gradonačelnik Bratislave Ivo Nesrovnal preuzeo je predsedavanje Savetom podunavskih gradova i regija od gradonačelnika Ulma Genera, a kako je najavljeno, Bratislava će ubuduće biti grad koji će u značajnoj meri preuzeti organizaciju i okupljanje članova ovog Saveta, ali i drugih aktivnosti vezanih za Dunavsku strategiju.

Dunavski region čini petinu prostora Evropske unije i u njemu živi više od 100 miliona stanovnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga