Pastor: DS najodgovornija za mogući fijasko Statuta

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da je Statut Vojvodine na putu da doživi R…

09. feb 2009

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da je Statut Vojvodine na putu da doživi „fijasko“ i optužio Demokratsku stranku (DS) da je najodgovornija za to.
Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je sada potpuno jasno da unutar DS-a postoji „rascep“ po pitanju Statuta Vojvodine i da je to razlog zašto se taj akt još nije našao pred poslanicima republičkog parlamenta, koji treba da ga potvrde i tako omoguće njegovu primenu.
Pastor je ocenio da unutar DS-a postoji struja koja se zalaže za to da statut bude potvrđen, jer je to u skladu sa predizbornim obećanjima stranke o autonomnosti Vojvodine i potrebi regionalizacije i decentralizacije Srbije.
Prema njegovim rečima, unutar DS-a, međutim, postoji i struja koja se zalaže za to da se udovolji onim glasovima koji poslednjih sedmica „satanizuju sve što je vojvođansko“.
„Satanizacija svega što je vojvođansko podseća nas na govor iz devedesetih godina prošlog veka“, kazao je Pastor i poručio Demokratskoj stranci da konačno reši taj unutrašnji rascep.
On se usprotivio ideji da statut bude vraćen Skupštini Vojvodine „na doradu“ i ocenio da bi, ukoliko se prihvati to rešenje, to bila jasna poruka da se pokrajinski parlament tretira kao „malouman i maloletan“.
Lider SVM je ocenio da će doći do destabilizacije političkih prilika u Srbiji, ukoliko Statut Vojvodine ne bude potvrđen i dodao da takav scenario odgovara onima koji se zalažu za prevremene parlamentarne izbore, a čemu se SVM protivi.
Ištvan Pastor je rekao da je tokom prošlonedeljnih razgovora u Briselu od evropskih sagovornika čuo da Srbija ne može da računa na evropske integracije, ukoliko ne poštuje sopstvene zakone i ustav.
Prema njegovim rečima, jedan od nužnih uslova za evropske integracije Srbije jeste upravo sprovođenje procesa decentralizacije i regionalizacije.
Pastor je podsetio da je Skupština Srbije već prekršila ustavni rok za potvrđivanje Statuta Vojvodine, jer je on istekao 31. decembra 2008. godine i ocenio da će se nastaviti sa „odugovlačenjem“ priče o stavljanju statuta na dnevni red republičkog parlamenta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga