- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Dobićemo datum za pregovore sa EU!

– Gotovo da sam uveren da će Srbija tokom aprila dobiti datum za pregovore o ulasku u Evropsku uniju. To je moj utisak i ja u to verujem nakon mog prekjučerašnjeg razgovora u Briselu sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom – izjavio je danas za “Autonomiju” predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

On je dodao da “dobijanje dugoočekivanog datuma još uvek ne znači da su sva pitanja srpskog društva razrešena“. Nakon rešavanja, kako je istakao, “krucijalnih pitanja, moramo se posvetiti i pitanju položaja Vojvodine, ustavno-pravnom i zakonskom, kao i njenim finansiranjem”.

– O Vojvodini se mnogo zna, ne mora mnogo da se objašnjava, ljudi, poput Kacina, su vrlo dobro i dnevno obavešteni. To su poznate stvari, to svi znaju, nisam ja “cinkaroš”, koji prenosi njima nepoznate i tajne informacije! Kada sam rekao da je sledeći korak Vojvodina, izgovorio sam tu rečenicu ubeđen da je konsolidovanost unutrašnjih prilika pre svega interes Srbije, pa tek onda Evropske unije. A konsolidacija unutrašnjih odnosa znači rešavanje ne samo kosovskog pitanja, nego i ustavno-pravnog pitanja Vojvodine. Decentralizacija nema alternativu! Ima li nešto realnije nego dovesti u situaciju odlučivanja onog o čijoj se koži radi! Decentralizacija je mera i terapija, koja može da oslobodi unutrašnju energiju u Srbiji, energiju koja može da doprinese ubrzanju koraka Srbije ka evropskim integracijama, kao i njenom bržem ekonomskom razvoju. A kada se to dogodi, ta unutrašnja energija dobru energiju donosi i privredi, poljoprivredi kao i skladu međunacionalnih odnosa u Vojvodini. A Vojvodina, opet, tako i u tim uslovima ima šta da donese i Srbiji, i balkanskoj regiji, i Evropi. Ja ću na tome insistirati sve dok sam na ovoj poziciji. Ja sam i položio zakletvu da ću se za to zalagati. Važno je da kažem da ja to ne radim ni protiv koga, već smatram da je za sve nas u Srbiji i Vojvodini to prioritet i uslov napretka.

Branislava Opranović (Autonomija)

Celokupni intervju sa Ištvanom Pastorom, Autonomija će objaviti u subotu, 30. marta 2013. godine 

Podelite ovu stranicu!