Pastor: Do kraja godine i zakon o finansiranju Vojvodine

"Ovo je jedna nametnuta situacija"

20. maj 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da je, posle potvrđivaja Statuta Vojvodine, realno očekivati da do kraja godine budu doneti i zakoni o finansiranju Vojvodine i izmene Zakona o nadležnostima pokrajine.

On je novinarima u Skupštini Srbije nakon potvrđivanja Statuta Vojvodine, kazao da je realno da ti zakoni budu doneti kako bi se poštovao već postignut načelni dogovor.

„Dogovor je da u ovoj godini imamo zakon o finansiranju i da na taj način prilikom usvajanja sledećeg budžeta nemamo ono otvoreno šta i koliko i kako se računa (za Vojvodinu). Potpuno je realistično očekivati da u sledećih nekoliko meseci saniramo i pitanje vezano za Zakon o nadležnostima koji je pretrpeo isto tako korekcije odlukom
Ustavnog suda Srbije (USS)“, kazao je Pastor.

On je najavio da će Skupština Vojvodina u četvrtak, 22. maja proglasiti Statut Vojvodine i da očekuje da će tada biti usvojena i odluku o njegovom sprovođenju. „Nadam se da ćemo dvotrećinskom većinom usvojiti tekst statuta, odmah nakon toga objaviti i osmog dana stupa na snagu“, rekao je Pastro koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

On je rekao da sa dozom olakšanja možeo da konstatuje da je poštovan rok koji je dao USS za izmene Statuta Vojvodine. „Ovo je jedna nametnuta situacija, situacija koja je nametnuta odlukom USS i to se vidi na dokumentu. Na ovaj nacicn mislim da smo ovo pitanje sanirali“, kazao je Pastor povodom novog Statuta Vojvodine.

On je naveo da je odgovornost svih aktera na političkoj sceni da se razgovara o budućem ustavnom uređenju Srbije sa aspekta pozicija Autonomne pokrajine Vojvodine. „Ta rasprava ne može da se vodi godišnje jedanput ili dvaput u Skupštini Srbije, mora se voditi u jednom širem društvenom kontekstu i u toj raspravi treba se potruditi da se iskristališe jedan značajno većinski stav. Ovo pitanje nije pre svega manjinsko pitanje nego pre svega većinsko pitanje“, rekao je Pastor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga