Pastor: Čekaćemo do septembra

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka još uvek razmišlja o preispitivanju odn…

23. jula 2009

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka još uvek razmišlja o preispitivanju odnosa u vladajućoj koaliciji, pošto ni nakon nekoliko meseci nisu otklonjeni nesporazumi između njegove i Demokratske stranke jer još uvek nije bilo ni međustranačkih razgovora. U izjavi za „Dnevnik“ Pastor je kazao da mu je lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić još pre mesec dana na stranačkoj proslavi SVM-a obećao da će lično inicirati sastanak dvojice lidera, ali da to tog susreta ipak nije došlo.
– Predsednik Tadić je tad rekao da će razgovore incirati on, i to kroz nekoliko dana, ali se dosad ništa nije desilo – rekao je Pastor.
Dodao je da SVM, zbog nezadovljstva ispunjavanjem koalicionog sporazuma s DS-om potpisanog pre godinu, njegova stranka ozbiljno razmatra moguće korake koje će povući uskoro.
– Konačnu odluku donećemo početkom septembra, a taj rok smo zadali sami sebi jer smo mislili da letnji period treba iskorisiti za međustranačke razgovore, do kojih, nažalost, još nije došlo, ne našom krivicom. I mi tu nemamo mnogo mogućnosti, imamo svega tri-četiri opcije – najavio je Pastor.
Nije, međutim, želeo da navodi o kojim opcijama je reč, ali je kazao da je svakako jedna od njih i uskraćivanje podrške koaliciji vladajućoj u Skupštini Srbije. Lider SVM-a kaže da to nema nikave veze s aktulenim pregrupisavanjem stranaka na političkoj sceni i najavama iz G17 plus o formiranju stranke regiona, niti s okupljanjem bloka socijaldemokratskih stranaka oko DS-a.
– To pregrupisvanje nema veze s pozicijom SVM-a i mi sebe ne vidimo u tim novim stranačkim blokovima. Mi ćemo pokušati da se samostalno pozicioniramo i da tražimo političke partnere na stranama gde je to moguće – naveo je on, i dodao da za njegovu stranku neće biti problematičan proces preregistracije, te izrazio očekivanje da će SVM taj posao završiti već krajem avgusta ili početkom septembra.
Pastor kaže da uprkos trenutnom zatišju, SVM nije odustao od vojvođanskog statuta, koji je pokrajinski parlament usvojio još u oktobru prošle godine. Ipak, veoma je skeptičan u pogledu mogućnosti skorijeg izjašnjavanja Skupštine Srbije o tom aktu.
– Ništa nam drugo ne preostaje nego da tu temu držimo pod pritiskom. I to ćemo činiti, bez obzira na to što su u ovom slučaju šanse za pomeranje s mrtve tačke jednake nuli. Izgleda da smo se navikli na to da se po deset godina ništa ne dešava, pa se na kraju pokaže da se nešto ipak mora desiti – kazao je on.
Dodao je da je SVM zainteresovan za ustavne promene, ali je ocenio da su šanse za to „još minimalnije nego za usvajanje statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine“.
– To su dve različite stvari. Usvajnje statuta je obaveza po važećem Ustavu, a o promeni Ustava možemo razgovarati paralelno. Poznato je da se mi zalažemo za definisanje statusa Pokrajine koji podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast Vojvodine, ali tek za to danas nema ni partnera za razgovor, a kamoli partnera za realizaciju – istakao je Pastor.
Komentarišući zahteve opozicije, prvenstveno DSS-a, koji smatra da pokrajinska vlast treba da snosi posledice zbog toga što statut, kao najvažniji projekat iz Pokrajine, za bezmalo godinu dana nije ni stavljen na dnevni red republičkog parlamenta, lider SVM-a kaže da je „apsurdno što opozicija traži smenu pokrajinskog premijera i vlade zbog neusvajanja statuta, s obzirom na to da je ista ta opozcija bila najveći kritičar statuta“.
– S druge strane, sigurno je da izvršna vlast u Pokrajini snosi određeni deo tereta i odgovornosti zbog situacije sa statutom, i to pitanje neće se moći zaobići – ukazao je on.
Pastor je primetio i da su ključne zamerke DSS-a na vojvođanski statut u međuvremenu postale i argument vladajuće koalicije za odlaganje rasprave o tom aktu, te ocenio da to pokazuje da je „DS, nažalost, podlegao tim pritiscima“.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga