Pastor: Beograd ponižava Vojvodinu

Priča o RVB je priča o destabilizaciji pokrajinske vlasti

08. jan 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da je pokrajinska administracija pretrpela ogromna poniženja prilikom usvajanja republičkog budžeta, gašenja Razvojne banke Vojvodine i reosnivanja Fonda za kapitalna ulaganja.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara je kazao da ne zna koji je bio cilj toga, dodavši da je „u lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine sve što se dešavalo ličilo na pokušaj da se pokrajinska vlast destabilizuje“. On je najavio da će ovog meseca zatražiti prijem kod guvernerke Narodne banke Srbije i uvid u izveštaj o poslovanju RBV, kako bi „bio načisto“ da li je do gašenja došlo zbog lošeg upravljanja ili zbog političkih pritisaka pojedinih predstavnika republičke vlasti.

„Formiranjem Fonda bi trebalo da pokažemo da pokrajina može da bude bolji domaćin i efikasniji gazda, što je dovedeno u sumnju zbog lakrdije oko RBV. Razvojni fond je naša šansa. Ali, to ne može da anulira poniženja i šamare koje smo proteklih meseci doživeli“, kaže Pastor.

Pastor očekuje da će ove godine će doći do ocene ustavnosti Statuta u kojoj ne vidi „uzročno-posledičnu vezu s vanrednim pokrajinskim izborima već potrebu da se oko toga spusti tenzija i da počne da se pregovara“. „U međuvremenu, ministar pravde izneo nam je ideju da se traži obustavljanje postupka pred Ustavnim sudom kako bi se pronašlo rešenje za otklanjanje razloga za vođenje tog postupka“, kaže Pastor.

On je kazao da će se raditi korekcija onih delova Statuta koji su problematični u odnosu na odluku Ustavnog suda koja je već doneta u vezi sa Zakonom o nadležnostima, „kojom su Vojvodini oduzete 23 nadležnosti“. Što se tiče priča o vanrednim izborima u Srbiji, Pastor je uveren da „to sigurno nije realno“ i da izbori nisu nikome u interesu.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga