Pastor: Ako zatraže moju smenu, SVM neće podržati budžet

"Čankove izjave su van normalnog političkog diskursa"

20. dec 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor najavio je da ta stranka neće podržati predlog pokrajinskog budžeta ukoliko se na dnevnom redu sledeće sednice vojvođanske skupštine nađe zahtev za njegovu smenu.

„SVM je spreman da podrži predlog pokrajinskog budžeta samo ako se na dnevnom redu sednice zakazane za utorak ne nađe zahtev za smenu predsednika skupštine. U suprotnom, kabinet Bojana Pajtića će verovatno ostati bez podrške sedam poslanika SVM-a“, kazao je Pastor za Politiku.

Komentarišući zahtev lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka za smenom sa funkcije predsednika pokrajinske skupštine, Pastor je ocenio da je taj Čankov potez „znak da se u potpunosti istrošio i da su ovo sada loše role njegovog politiziranja“.

„To nije moj, već njegov problem i problem LSV-a. Te izjave su van normalnog političkog diskursa i načina ophođenja, ulaze u sferu ličnog i zato nemam šta da kažem. To govori o onome koji ih izgovara“, rekao je Pastor.

Upitan da li očekuje da se na dnevnom redu sledećeg zasedanja Skupštine Vojvodine nađe zahtev za njegovom smenom, lider SVM-a je kazao da ako neko misli da pokrene to pitanje, to treba i da uradi „već jednom“.

„Ako on misli da tim najavama vrši pritisak na mene, prevario se. Ja nemam od čega da strepim, pošteno radim svoj posao, danas predsednika pokrajinske skupštine, sutra neki drugi“, kazao je Pastor.

Čanak je juče rekao agenciji Beta da ne očekuje da će se predlog za smenu Pastora naći na narednoj sednici pokrajinskog parlamenta.

Reagujući na optužbu Čanka da SVM nije potpisao peticiju protiv SNS-a zbog progona vojvođanskih poslanika, Pastor je rekao da stranka na čijem je čelu nije potpisala „nikakvu peticiju“ i da se tu radi o „lažima kojima se napada cela ta priča“.

Lider SVM-a je dodao da ta partija nije zadovoljna predlogom budžeta Vojvodine ali da ne želi da potkopava stabilnost na državnom nivou.

„Ne prihvatamo to kao nešto što je idealno i u skladu sa Ustavom, već kao nešto što je realnost u ovom momentu. Morali smo sve ovo vreme više da se bavimo donošenjem zakona o finansiranju pokrajine i nekim drugim a ne da dočekamo situaciju da budžet stigne na dnevni red“, ocenio je predsednik Skupštine Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga