Pastor: Ako se Marta Takač ne vrati na funkciju, SVM napušta koaliciju

Pajtić prihvatio Čankov poziv na razgovor

23. feb 2015

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da će prihvatiti poziv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka na razgovore o funkcionisanju vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, pod uslovom da pre toga Marta Takač, kao kadar SVM-a, bude vraćena na funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća Vojvodinašume.

Pastor je za agenciju Beta rekao da će SVM napustiti vladajuću koaliciju, ukoliko danas ili sutra ne bude rešeno pitanje imenovanja direktora Vojvodinašuma.

Odazvaću se ako bude bilo smisla da to činim. A biće smisla ukoliko se pre tog sastanka reši pitanje oko imenovanja vršioca dužnosti direktora Vojvodinašuma”, rekao je Pastor za agenciju Beta.

“Ako se to desi, onda će to biti poruka da je za naše sadašnje koalicione partnere SVM prihvatljiv partner. Ako se to ne desi, mi ćemo to shvatiti kao signal da nismo potrebni u parlamentarnoj većini. Onda ćemo istupiti iz parlamentarne većine. Nezavisno od toga, parlamentarna većina će postojati, sa Demokratskom strankom, LSV-om i kadrovima iz Tadićeve stranke”, rekao je Pastor.

Pokrajinska vlada je prošle nedelje za vršioca dužnosti Vojvodinašuma imenovala Aleksandra Obradovića, umesto Marte Takač, koja je na toj funkciji bila od 2004. godine.

Na smeni Marte Takač insistirao je LSV, koji se pozvao na presudu Apelacionog suda, koji je 23. januara ustanovio da Marta Takač nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora Vojvodinašuma.

Pastor je ocenio da ovaj argument LSV ne stoji jer odluka Apelacionog suda “nije problematična” i dodao da je odluka Pokrajinske vlade o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora bila “iznuđena”.

Prema njegovim rečima, na sednici Pokrajinske vlade, na kojoj je imenovan novi v.d. direktora, prekršena su sva pravila u funkcionisanju vojvođanske vlade i iznuđene su odluke oko Vojvodinašuma, koje su “pravno ništavne ili u toj meri falične da se ne mogu prihvatiti pa se moraju poništiti”.

Pastor je rekao da pozicija direktora Vojvodinašuma “pripada” SVM-u i dodao da je predlog te stranke da na tu poziciju ponovo bude imenovana Marta Takač.

Predsednik DS Bojan Pajtić prihvatio je prethodno danas Čankov poziv na razgovor o otvorenim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine.

Dodao je da mu je žao što javnost vrlo često prisustvuje “varničenju” između LSV i SVM.

Čanak je danas uputio pismo Pajtiću i Pastoru na sastanak u prostorijama LSV, u petak, 27. februara, u 12 sati.

Bogaroški: Martu Takač je smenio sud a ne Pokrajinska vlada

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški izjavio je danas da vojvođanska vlada nije smenila Martu Takač sa mesta direktorice Javnog preduzeća Vojvodinašume, već je to učinio nadležni sud i odbacio kritike predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora.

Pastor je prethodno rekao da će SVM napustiti vladajuću koaliciju u Skupštini Vojvodine, ukoliko Marta Takač ne bude ponovo postavljena na mesto direktorice.

“Nije Pokrajinska vlada smenila Martu Takač, već je to učinio sud svojom presudom, koja je postala pravosnažna i izvršna. Mi smo samo sproveli odluku suda, jer bi sve drugo bilo izvrgavanje ruglu pravosuđa”, rekao je Bogaroški za agenciju Beta.

Apelacioni sud u Novom Sadu 23. januara je potvrdio presudu Višeg suda u tom gradu, koji je konstatovao da Marta Takač nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora Vojvodinašuma

Bogaroški je odbacio kritike predsednika SVM Ištvana Pastora, koji je rekao da je prošlonedeljna odluka Pokrajinske vlade “pravno ništavna i falična”, da je treba poništiti i Martu Takač ponovo postaviti na mesto direktora, jer ta pozicija prema koalicionom sporazumu pripada SVM-u.

“Da je bilo ko u vladi mislio da su to ništavne ili falične odluke, ne bi tražio dopunu dnevnog reda. Ponavljam, Pokrajinska vlada nije razrešila direktoricu Vojvodinašuma, već je to učinio sud. Odnosno, sud je poništio svojom presudom rešenje o imevanju direktorice Vojvodinašuma kao nezakonito. Pokrajinska vlada je mogla samo da konstatuje tu činjenicu”, naveo je Bogaroški, koji je i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

On je objasnio da je na dnevni red sednice Pokrajinske vlade prošle nedelje stavljena informacija o sudskoj presudi, a zatim doneta odluka o poništenju konkursa na kojem je Marta Takač bila imenovana za direktoricu, a potom je doneta i odluka o imenovanju Aleksandra Obradovića na mesto vršioca dužnosti direktora Vojvodinašuma.

Na sednici je usvojen i zaključak kojim je konstatovano da je potrebno izraditi precizno uputstvo, odnosno pravilnik za izbor direktora javnih preduzeća, ustanova i institucija čiji je osnivač Vojvodina, a čiji se direktori biraju putem konikursa, kako bi se obezbedilo da budući konkursi budu sprovedeni po jasnim i merljivim kritierijumima, kazao je Bogaroški.

(Autonomija/Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga