Pastor: Ako hoćeš da se neki problem reši, poveri ga ženama

Od 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine, 43 zauzimaju žene

08. mar 2017

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da žene imaju posebno istaknuto mesto i ulogu u normalizaciji društva u Srbiji.

“Slažem sa onim što je (bivša britanska premijerka) Margaret Tačer govorila: ‘Ako hoćeš da se neki problem reši, poveri ga ženama’”, rekao je Pastor na skupu “Uzajamna podrška i zajednička akcija”, koji je, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u Skupštini Vojvodine organizovala Ženska parlamentarna mreža.

On je naveo da od 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine, 43 zauzimaju žene.

„Iz tog razloga veoma je važan i nadstranački rad Ženske parlamentarna mreže. Važno je da žene imaju svoj glas, iznose mišljenja, predlažu, odlučuju. Bitno je da to čine ne samo u skupštinskim raspravama, već i u svojim lokalnim sredinama“, rekao je Pastor.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i pokrajinska poslanica Maja Sedlarević kazala je da je veoma značajno da se neguju tekovine borbe za ženska radna i socijalna prava, oličene u Međunarodnom danu žena.

“Kada se setimo svojih baka i prabaka, zaključujemo da su one, uz retke izuzetke, imale četiri ili u najboljem slučaju osam razreda osnovne škole. Zatim su naše majke mogle normalno da se obrazuju, a mi smo danas u prilici da biramo za sebe fakultete, postdiplomske i doktorske studije. To je jedna od značajnih stvari koje su žene u prethodnih vek i po izborile”, istakla je Maja Sedlarević.

(Autonomija, foto: Pokrajinska vlada)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga