Pašalić prekršio zakon

"Institucije koje bi trebalo da budu nezavisne, odavno to nisu. Sa izuzetkom poverenika Šabića, svi drugi obavljaju posao kao šegrti Aleksandra Vučića"

13. jun 2018

Iako Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja predlože zajedničkog kandidata za člana odbora ovog tela, ombudsman Zoran Pašalić je Narodnoj skupštini predložio svog kandidata, što sagovornici Danasa smatraju grubim kršenjem zakona pod uticajem vladajuće stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

Pašalić je za Danas tvrdio da je sa poverenikom Rodoljubom Šabićem imao konsultacije o zajedničkom kandidatu, ali da nisu uspeli da postignu dogovor. Šabić, pak, navodi da konsultacija nije bilo, te da je Pašalić prekršio zakon imenovanjem sopstvenog kandidata, kao što je zakon prekršio i Odbor za pravosuđe koji je predlog prihvatio i prosledio Skupštini.

Bivši zaštitnik građana Saša Janković kaže za Danas da vlast nastoji svim sredstvima da ispolitizuje nezavisne državne organe i obesmisli njihovu ulogu kao regulatora sistema.

– Zakon je više nego jasan – člana Odbora Agencije predlažu zaštitnik i poverenik „putem zajedničkog dogovora“. Praviti dilemu od toga isto je kao pitati se da li sve ovo sanjamo. Ali, već odavno, zakon u Srbiji za vlast ne važi, već samo za građane kad im treba uzeti pare ili ih ućutkati – naglašava Janković, koji je još pre tri godine u dogovoru sa poverenikom Šabićem za upražnjeno mesto u Agenciji za borbu protiv korupcije predložio Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

Da je postupak zaštitnika građana kao i skupštinskog Odbora za pravosuđe – nelegalan, smatra i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

– To je očigledno još jedno kršenje zakona od strane SNS-a. Verovatno će da se opravda potrebom efikasnosti, brzine ili ko zna čega. U svakom slučaju, Srbija odavno nije pravna država a i institucije koje bi trebalo da budu nezavisne, odavno to nisu. Sa izuzetkom poverenika Šabića, svi drugi obavljaju posao kao šegrti Aleksandra Vučića, i to se vidi svakog dana na svakom koraku – ističe Živković za Danas.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je kao svog kandidata za novog člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio sudiju Vrhovnog kasacionog suda u penziji Janka Lazarevića. Lazarević kaže za naš list da nije upoznat sa time da li je bilo konsultacija sa poverenikom ili ne, ali da je rado prihvatio Pašalićev predlog.

– Zaštitnik me pozvao i pitao da li bih bio kandidat za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i ja sam prihvatio. Nema tu nikakvih zakulisnih radnji, a verujem da je jedina preporuka moj minuli rad u pravosuđu, kao i činjenica da sam pri Ministarstvu pravde bio jedan od članova koji su radili prvu strategiju za borbu protiv korupcije – kaže Lazarević.

Prema njegovom mišljenju, sasvim je legitimno da poverenik i zaštitnik građana iznesu posebne predloge, ukoliko ne mogu da se dogovore oko zajedničkog kandidata.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga