Parun: Vojvodini potrebna funkcionalna autonomija

Vojvodina ne bi trebalo da bude samo još jedan prostor gde može da dođe do zloupotrebe novca građana

07. juna 2016

Nikola Parun iz Libertarijanskog kluba Libek ocenio je danas da je Vojvodini potrebna funkcionalna autonomija, koja će biti učinkovita i olakšavati živote građana. Parun je za RTV rekao da se, kada se razgovara o Vojvodini, obično polazi od istorijskih, političkih i kulturnih okolnosti u kojima se ona razvijala, ali da njoj treba i dodatan smisao.

„Da bi ona imala taj dodatan smisao i da bi bila funkcionalna trebalo bi da ne bude samo još jedan prostor gde može da dođe do zloupotrebe novca građana Vojvodine. Njena svrha, ako želimo da bude učinkovita autonomija, je da bude funkcionalna, jeftinija i olakšavajuća za same građane pokrajine“, objasnio je on.

Parun je istakao i da bi, pre nego što se krene u polemike oko procenata, trebalo ustanoviti šta zapravo treba da se plaća novcem poreskih obveznika na nivou Srbije, odnosno na nivou Vojvodine.

„Pre nego što utvrdimo koji su to iznosi i procenti da vidimo kako možemo da se vratimo na ono – Vojvodina funkcionalna da postoji, pomaže građanima, i da onda, kada se to dogovorimo, vidimo koliko to košta“, kazao je Parun.

Kao primer za ono što Beograd može da uradi, a nije u vezi sa procentima koji su definisani regulativama, naveo je ponovno otvaranje pitanja rudne rente.

„NIS i dalje ima povlašćen položaj i plaća tri, umesto sedam odsto. Kada uporedimo to na godišnjem nivou, to je razlika od nekih 25 do 30 miliona evra, koje republika Srbija gubi, a samim tim i Vojvodina, a to je negde oko 50 odsto više od celog budžeta Kikinde, gde se ta ruda u najvećoj meri eksploatiše“, rekao je on.

Kako je rekao, potrebno je napraviti i postavku u kojoj će biti jasno na šta se troši novac, jer će tada biti manje važno pitanje ko je zavistan od kojih centara – Beograda ili Novog Sada.

Parun je ocenio i da, kada se priča o Vojvodini, stiče se utisak da je ona suštinski preslikana Srbija i da je često zavisnost manjih mesta u Vojvodini ka Novom Sadu slična zavisnosti lokalnih samouprava u celoj Srbiji ka Beogradu.

„Smanjivanje zavisnosti ka glavnom gradu Vojvodine bi bilo dosta korisno u smislu reorganizacije cele pokrajine i to bi doprinelo boljem položaju građana u tim okvirima“, rekao je predstavnik Libeka.

On je ocenio da bi spuštanje nivoa ne samo sa republičkog na pokrajinski, već i sa pokrajinskog na niže, doprinelo lakšem rešavanju infrastrukturnih pitanja.

„Na primer, meni je kada razmišljam o problemima u Vojvodini na pameti da je čistija voda u Begeju, nego sa zrenjaninskih česmi. Siguran sam da bi spuštanje nadležnosti u tom smislu doprinelo rešavanju tih životnih problema građana u Vojvodini“, ocenio je Parun.

Na pitanje da li misli da će nova Pokrajinska vlada krenuti u rešavanje finansiranja Vojvodine, predstavnik Libeka je istakao da je teško oslanjati se na dobre namere bilo koje političke partije.

Ono što je potrebno, dodao je, jeste da se napravi okvir u kojem zloupotrebe ili povećavanje moći i zloupotreba i te moći i novca građana mogu da budu na minimalnom nivou.

„Bilo bi dosta dobro kada ne bismo zavisili od toga koja je partija na vlasti, od toga da se, kada se vlast promeni, sve resetuje i krene u novi tip zloupotreba i da stalno živimo u tom strahu, već da pokušamo da napravimo sistem u kojem neće baš sve zavisiti od partija na vlasti“, kazao je Nikola Parun.

On je naveo i da taj posao može da uradi samo politika i da je pitanje samo kako napraviti taj dogovor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga