- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Obeležena 72. godišnjica Novosadske racije

U Novom Sadu danas je obeležena 72. godišnjica zloglasne Racije, u kojoj su pripadnici mađarske okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine na zverski način pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana.

Na komemoraciji kod spomenika „Porodica“, na Keju žrtava Racije, govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bački episkop SPC Irinej, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Komemoraciji su prisustvovali i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa potpredsednicima Dušanom Jakovljevim, Milivojem Vrebalovim i Đorđem Milićevićem, predstavnici Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, MUP-a Srbije, Vojske Srbije i drugi.

Delegacije su položile vence na spomenik „Porodica“, a sa broda ratne mornarice spušteni su venci u Dunav. Pomen je završen kod spomen-ploče žrtvama na novosadskoj plaži Štrand, gde su ubistva i počinjena.

Partizani nepoželjni na obeležavanju Racije

Pokrajinski i novosadski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) izrazili su protest zato što nisu pozvani na današnju komemoraciju žrtvama zloglasne Novosadske racije.

„Na naš zvanični zahtev da budemo uvršteni u protokol nismo dobili nikakav odgovor od gradskih vlasti“, naveo je SUBNOR.

Dodali su da su zato juče položili vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtava Racije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!