Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 8. novembra

Predsjednica Hrvatske raspisala je parlamentarne izbore u toj zemlji te pozvala građane da glasaju

05. okt 2015

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je parlamentarne izbore u toj zemlji za nedjelju, 8. novembra.

„Drage sugrađanke i dragi sugrađani, izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine“, poručila je.

Birače je pozvala da iskoriste svoje pravo i preuzmu odgovornost, a političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate na politički korektna sučeljavanja argumentima.

Obraćajući se hrvatskim građanima i državljanima, Grabar-Kitarović je istaknula kako će tog dana „sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama“.

„To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.“

‘Hrvatskoj potreban svjež pogled’

Hrvatska predsjednica u poslanici je naglasila da su u centru izbora upravo birači, jer „izbornim činom najizravnije sudjeluju u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti“.

„Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost“, pozvala je Grabar-Kitarović.

Na izbore je pozvala i najmlađe birače i one koji prvi put biraju.

„Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije“, poručila im je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije i hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da je njegova koalicija spremna za izbore i da mu odgovara bilo koji termin te je najavio da ovih dana namjeravaju predstaviti svoj program.

On je procijenio da Hrvatskoj demokrarskoj zajednici odgovara raniji termin izbora, pa se zato malo i žure, jer, kazao je, gube prednost koju su imali.

„Stižemo ih i stići ćemo ih“, rekao je Milanović i istaknuo kako mu je svejedno kada će izbori biti, samo da budu u okviru zakona, što je rekao i predsjednici Republike.

Ne očekuje da će se sada, kada se zna konkretan datum izbora, nešto bitno promijeniti.

Milanović: Nema povratka na staro

„Pokazat ćemo ljudima što smo napravili, tehnička smo Vlada, ali ne otvaramo gradilišta nepostojećih mostova i projekata za koje nema novaca. Sve je završeno, ili će to biti, jer su novci osigurani i to je sve čist račun“, poručio je Milanović.

Na pitanje kakvu kampanju očekuje, rekao je: „Hrvatska raste i nema povratka na staro“.

„Nedopustivo je da se vratimo tamo gdje smo bili, da oni koji su željeli zgrabiti plijen ponovno dođu na vlast, jer to su isti ljudi. Žao mi je kad netko nije u stanju napraviti plan i program, a da ga ne prepiše iz Prnjavora“, kazao je.

Najavio je da njegova koalicija ovih dana namjerava predstaviti svoj program, u kojem se puno govori o učinjenom u protekle četiri godine.

Istodobno se borimo s ogromnim očekivanjima ljudi, kazao je Milanović, dodavši kako je u mandatu njegove Vlade bilo pogrešaka, ali i puno više dobrog.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je u ponedjeljak navečer stranke na sučeljavanje programa i ocijenio da vladajućoj koaliciji ni populističke mjere kojima želi „kupiti“ glasove birača neće pomoći na izborima, jer je sve što imaju mandat koji će hrvatska povijest pamtiti kao izgubljene godine.

„Sada, kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore, kada znamo datum održavanja i početka kampanje, pozivamo SDP, ‘Kukuriku koaliciju’ i sve ostale stranke na sučeljavanje programa. Neka okupe svoje timove i stručnjake, da vidimo što su radili u protekle četiri godine i što kane raditi, pa ćemo vidjeti da je to jedna nula i ništa više“, rekao je on.

Karamarko: Izgubljene godine

Spomenuvši nekoliko posljednjih mjeseci rada Vlade, ocijenio je da nizom populističkih mjera premijer Milanović želi kupiti glasove hrvatskih građana.

„Međutim, to im neće pomoći. Sve što imaju je mandat koji će hrvatska povijest pamtiti kao izgubljene godine, koje su obilježili politika neuspjeha, obmana, partijsko podobništvo, nedosljednost, korupcija i obračuni“, kazao je Karamarko.

On je ranije izjavio da je jako zadovoljan 8. novembrom kao datumom izbora, kao i bilo kojim datumom prije toga, jer se Hrvatska što prije treba riješili agonije u kojoj je sada.

„Moram priznati da sam jako zadovoljan s datumom 8. studenoga. Zadovoljan sam s bilo kojim datumom da bude prije, da se naprosto riješimo ove agonije. Zemlja je u agoniji, Hrvatska je u agoniji, gospodarstvo propada, ljudi iseljavaju, sve je manji broj radnih mjesta, imamo sada imigracijsku krizu i moramo reći dosta“, istaknuo je Karamarko.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga