Parlament Slovačke raspravljaće o ugroženosti Slovaka u Vojvodini

"U pitanju su politički pritisci vladajuće stranke na slovačku nacionalnu manjinu da se učlane u vladajuću stranku u Srbiji"

22. mar 2017

Potpredsednik vladajuće stranke premijera Roberta Fica, bivši ministar za obrazovanje i potpredsednik vlade Slovačke a sadašnji narodni poslanik u parlamentu Slovačke Dušan Čaplovič izrazio je zabrinutost za stanje Slovaka u Vojvodini i u opštini Kovačica i najavio raspravu u parlamentu Slovačke Republike o ovom pitanju .

Kako prenosi portal juznobanatskevesti.rs, Čaplovič, koji je i počasni građanin Kovačice, objavio je to na svom fejsbuk, te izrazio očekivanje da će slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak ovaj problem rešiti sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

„Suština objave Dušana Čaploviča je u političkim pritiscima vladajuće stranke na slovačku nacionalnu manjinu da se učlane u vladajuću stranku u Srbiji, ili budu simpatizeri iste i u urušavanju kulturnih, obrazovnih, informativnih i ostalih institucija Slovaka“, navodi portal.

Dodaje se i da je Čaplovič najzaslužniji za donaciju Slovačke od 227.000€ za kupovinu kuće Martina Jonaša, koja je od izuzetnog značaja za slovake u Vojvodini, kao i opreme za digitalno emitovanje programa RTV OK, čija sudbina je nepoznata.

Na portalu je objavljen i snimak koji, kako se navodi, govori kako se predstavnici Opštine Kovačica odnose prema institucijama Slovačke Republike, „gde slovačke ambasadore nazivaju lopovima, a ministra spoljnih poslova Slovačke nekoga kome se podvode maloletnice“.

(Autonomija, Juznobanatske vesti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga