Parlament prihvatio ostavku bugarske Vlade

Poslanici bugarskog Parlamenta izglasali da prihvataju ostavku Vlade, slijede formiranje prelazne vlade i novi izbori.

21. feb 2013

Uprkos podršci dela građana, Borisov je rekao da neće učestvovati u prelaznoj vladi [EPA]

Bugarski Parlament prihvatio je u četvrtak ostavku Vlade, nakon niza nasilnih protesta zbog visokih računa za struju, čime je otvoren put za prevremene izbore u najsiromašnijoj članici Evropske unije (EU), koji bi mogli biti održani već u aprilu.

Nakon što su poslanici izglasali da prihvataju ostavku Vlade, predsednik Rosen Plevnelijev će zatražiti od tri najveća partije u Parlamentu da formiraju vladu koja će voditi zemlju do izbora, koji su prvobitno trebali biti održani u julu, javio je Reuters.

Međutim, partija GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i opoziciona Socijalistička partija nisu zainteresovani da učestvuju u prelaznoj vladi, što bi značilo da bi izbori mogli biti zakazani već za april.

„Samo parlamentarni izbori mogu pokazati volju Bugara“, rekao je zamenik premijera Cvetan Cvetanov pre glasanja u Parlamentu.

Borisov je u sredu uputio Parlamentu zvanično pismo u kojem je podnio ostavku Vlade, posle osmodnevnih protesta zbog povećanja cene struje i mera štednje, tokom kojih je povređen i priveden veći broj ljudi, podseća Tanjug.

Demonstranti su tražili ostavku Vlade, optuživši je da nije uspela poboljšati njihov sve lošiji životni standard, po čemu su na samom začelju u EU.

http://balkans.aljazeera.net

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga