Parlament odbio da zaštiti Avganistanke

Usvajanje zakona čiji je cilj zaštita sloboda žena u Avganistanu blokirali konzervativni poslanici, od kojih su neki tvrdili da delovi zakona krše islamske principe ili ohrabruju žene da imaju seksualne odnose van braka

20. maj 2013

Poslanik Halil Ahmad Sahidzada iz provincije Herat izjavio je da je zakon povučen ubrzo pošto je predstavljen parlamentu, zbog oštrog protivljenja religijskih partija, koje kritkuju delove zakona kao neislamske.

Zakon o eliminaciji nasilja protiv žena je na snazi od 2009. godine na osnovu predsedničkog dekreta. Pred parlament je iznet na zahtev poslanice i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava Favzije Kofi, koja je želela da zakon bude učvršćen usvajanjem u parlamentu kako bi se sprečilo njegovo eventualno ukidanje kada na čelu države bude drugi predsednik.

Zakon, između ostalog, zabranjuje da devojčice mlađe od 16 godina stupaju u brak i praksu prodaje i kupovine žena kao način rešavanja sporova. Zakon, takođe, predviđa da žrtve silovanja ne treba da budu optuživane za preljubu.

Kofi je rekla da je razočarana što su protiv zakona glasale i neke žene. U avganistanskom parlamentu sa 352 mesta ima 60 poslanica.

Poslanica Nasirulah Sadikizada Neli smatra da bi ukidanje krivičnog gonjenja žrtvi silovanja vodilo u socijalni haos, u kojem bi žene slobodno imale seksualne odnose van braka, znajući da mogu da tvrde da su silovane ukoliko budu uhvaćene. Zakon bi, po njenom mišljenju, mogao da podstakne promiskuitet među devojkama i ženama.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga