- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Parlament o železnicama Vojvodine

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad razmatranjem amandmana koji su podneti na predloženi zakon o železnicama. 
Amandmane na taj zakonski predlog najavili su SVM i LSV, kojima traže da se tim zakonom Vojvodini obezbede prava nad delom železnice na teritoriji pokrajine.

SVM je podršku tom zakonskom predlogu uslovila usvajanjem amandmana kojima je zatražila da deo železničkog sistema na teritoriji Vojvodine, osim Koridora 10, ostane pokrajini, i da bude osnovano privredno društvo koje će upravljati tom železnicom.

LSV traži da se predloženim zakonom priznaju osnivačka, upravljačka i vlasnička prava Vojvodini nad delom železnice na njenoj teritoriji koji je finansiran sredstvima pokrajine.

Predlog zakona o železnicama, pored ostalog, predviđa veća ovlašćenja Direkciji za železnice, koja će ubuduće moći da donosi podzakonske propise koji su neophodni za bezbedno i nesmetano obavljanje železničkog saobraćaja.

Taj zakonski predlog je jedna od tri tačke dnevnog reda jedanaeste vanredne sednice parlamenta, koju su poslanici započeli 6. septembra. Na dnevnom redu su i zakonski predlozi o patentima i o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima.

(agencije)

 

Podelite ovu stranicu!