Parlament Makedonije oduzeo Gruevskom poslanički imunitet

Gruevski, koji je već pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao služenje kazne i u toj zemlji u ekspresnom postupku dobio politički azil

27. nov 2018

Parlament Makedonije oduzeo je danas popodne poslanički imunutet Nikoli Gruvskom, bivšem makedonskom premijeru koji je prebegao u Madjarsku.

Oduzimanje imuniteta je predložio Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja na zahtev krivičnog suda u Skoplju da bi mogao da mu se odredi pritvor u šest krivičnih postupaka koji se protiv njega vode. Predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru na plenarnoj sednici usvojen je bez rasprave.

Za oduzimanje imunuteta glasala su 62 poslanika u parmenetu sa 120 mesta, dok toj plenarnoj sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsednik.

Gruevski, koji je u jednom sudskom postupku već pravosnažno osudjen na dve godine zatvora, pobegao je 11. novembra u Madjarsku da bi izbegao služenje kazne i u toj zemlji u ekspresnom postupku dobio politički azil.

Parlamentarna većina je prethodno pokušala da oduzme poslanički mandat Gruevskom, pošto je pravosnažno osudjen na dve godine zatvora, ali nije uspela da dobije podršku opozicionih poslanika za potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

Na redovnoj koordinacionoj sednici predsednika parlmenta sa šefovima poslaničkih grupa, kojoj nije prisutvovao predstavnik VMRO DPMNE, dogovoreno je da se posle šest meseci neopravdanog odsustva ponovo stavi na dnevni red predlog za oduzimanje mandata Gruevskom, kao i da mu se u tom peridu plata umanji za pet odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga