Parlament: Janukoviču suditi u Hagu

Usvojena rezolucija dovodi u vezu Janukoviča sa policijskom akcijom u kojoj je, kako se navodi, poginulo više od 100 građana Ukrajine i drugih zemalja

26. feb 2014

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj se poziva da se smenjenom predsjedniku Viktoru Janukoviču sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu, nakon što bude uhvaćen.

MKS nije primio zahtev ukrajinskih vlasti da se pokrene istraga o događajima koji su doveli do smene Janukoviča, izjavio je portparol ovog suda.

Usvojena rezolucija dovodi u vezu Janukoviča sa policijskom akcijom u kojoj je, kako se navodi, poginulo više od 100 građana Ukrajine i drugih zemalja.

U rezoluciji se navodi da bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zakarčenku i bivšem državnom tužiocu Viktoru Pšonki takođe treba suditi pred sudom u Hagu.

Portparol MKS Fadi El Abdalah izjavio je da bilo koja vlada može da usvoji deklaraciju o prihvatanju nadležnosti ovog suda za događaje u prošlosti i da onda tužilaštvo MKS odlučuje o tome da li će pokrenuti istragu ili ne.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga