Pariz zabranjuje vatru u kaminu

Gradske vlasti odlučile su da smanje zagađenje vazduha u Parizu i okolini tako što će od 1. januara zabraniti loženje kamina

16. dec 2014

Gradske vlasti odlučile su da smanje zagađenje vazduha u Parizu i okolini tako što će od 1. januara zabraniti loženje kamina. To je, međutim, naišlo na otpor kod mnogih ljubitelja kamina koji strahuju da će nestati čar vatre u kaminu, kao i različitih udruženja koja ističu da kamini nisu veliki zagađivači i da se u njima vatra loži svega nekoliko puta godišnje, uglavnom za praznike i proslave.

„Širenje sitnih čestica u dimu iz kamina tokom svega nekoliko sati isto je kao i širenje izduvnih gasova automobila koji putuje više stotina kilometara“, izjavio je gradski zvaničnik za životnu sredinu i energetiku Žilijen Asun (Julien Assoun).

Po njegovim rečima, na području Pariza i periferije postoji 100.000 kamina koji sa 25% učestvuju u zagađenju vazduha sitnim česticama, odnosno zagađuju gotovo koliko i automobili.

S tim podacima se ne slaže predsednik organizacije „Šume u Francuskoj“ Loran Denormandi (Laurent Denormandie) koji je kritikovao odluku o zabrani loženja vatre u kaminu, donetu na inicijativu odbornika ekoloških stranaka.

On je naveo da vatra u kaminu na drva učestvuje u zagađenju vazduha česticama sa samo 5%, dok je učešće vozila 40%.

Udruženje potrošača „Šta izabrati“ (Que Choisir) se pridružilo tim kritikama navodeći da, prema istraživanjima, 39% emisija čestica potiče od saobraćaja a 4% od loženja drva.

Odluka pariskih vlasti će uticati na nekoliko profesija među kojima su i odžačari.

„Od 135.000 kamina u Parizu koristi se svega 10% i to 6 ili 7 puta godišnje“, kaže predstavnik udruženja odžačara Pariza Tijeri Pižo (Thierry Pujo).

„Ta vatra se loži iz zadovoljstva. Parižani se ne greju vatrom iz kamina. Razigrani plamenovi su rezervisani sa porodične proslave, Božić, druženje s prijateljima i romantične sastanke“, rekao je on.

Vlasti navode da neće zabranjivati kamine ako se, ugradnjom odgovarajuće opreme, zatvori ložište, što može da smanji emisije čestica i za 90%.

Međutim, pristalice kamine kažu da će se time izgubiti sva čar i lepota otvorenog ložišta.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga