Paradoksi agrosektora: Izvozimo tri miliona tona kukuruza, a uvezli 15.000 tona svinjetine

"Loši pokazatelji industrije mesa i mesnih prerađevina posledica su krize domaćeg govedarstva, i mlečnog i tovnog, takođe i krize u sektoru tovnih svinja. Sve se, nažalost, reflektuje na bilanse stočarske proizvodnje, to je rak-rana agrosektora"

26. dec 2016

Direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Žarko Galetin ocenio je da je paradoksalno što će Srbija ove godine imati blizu tri miliona tona kukuruza za izvoz, čime je dosplea među deset najvećih svetskih izvoznika ove žitarice, a da istovremeno u enormnim količinama uvozi svinje i svinjsko meso.

Galetin je za portal „Agrosmart“ rekao da je ove godine u periodu januar-oktobar Srbija uvezla čak 15.000 tona svinjskog mesa, a da je ukupna vrednost tog uvoza preko 37 miliona dolara.

On je naveo i da je za prvih deset meseci ove godine poljoprivreda i prehrambena industrija ostvarila izvoz vredan 2,61 milijarde dolara, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti lanjski period. Dodao je da rezultati spoljnotrgovinske razmene za ovu godinu još nisu konačni i da bi, uz navedeni trend, u 2016. godini povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda moglo iznositi oko 10 odsto.

Po njegovim rečima, ostvaren je suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom od 1,48 milijardu dolara za deset meseci, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 31,4 odsto.

„Ako sa tog aspekta posmatramo, možemo da kažemo da je ova godina bila uspešnija od prethodne. Generalno, ekonomska godina u svim sektorima, u svim granama agrosektora pokazala se boljom nego lane. Nažalost, zadržala se loša struktura izvoza pa su tako žitarice, voće i povrće u ukupnoj strukturi izvoza agrarne robe učestvovale sa oko 46 odsto, dok su sve ostale grane u proizvodnji i preradi zatajile kada je plasman na inostrana tržišta u pitanju“, naveo je Galetin.

Dodao je i da su, uz konditorsku industriju, neke industrije zadržale dobar status u agrosektoru, te da je šećer sa 4,2 odsto učestvovao ukupnom poljoprivrednom izvozu, duvan sa 11,8 odsto i ulje sa 5,9 odsto.

„Sve ostalo su industrije koje su imale relativno loše pokazatelje, a pre svega industrija mesa i mesnih prerađevina. To je posledica krize domaćeg govedarstva, i mlečnog i tovnog, takođe i krize u sektoru tovnih svinja. Sve se, nažalost, reflektuje na bilanse stočarske proizvodnje, to je rak-rana agrosektora“, istakao je.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga