Povorke ponosa u Zagrebu i Ljubljani protekle bez incidenata

U Zagrebu je u subotu održana 12. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica, a u Ljubljani završna priredba slovenske "Parade ponosa", mimohoda homoseksualaca i njihovih simpatizera

16. juna 2013

U Zagrebu je u subotu bez incidenata protekla 12. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica Zagreb Pride 2013. kojoj je prisustvovalo više od 10.000 građana iz cijele Hrvatske ali i nekolicina zemalja iz regije.

Među prisutnima bile su i strejt osobe koje su došle da podrže Povorku, kao i nekolicina političara.

„Naprosto sam isprovocirana do te mjere da sam odlučila pružiti podršku jednom principu dobra. Ja se tog principa držim i držat ću ga se uvijek“, rekla je supruga premijera Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović, koja je također bila na skupu.

Organizatori Zagreb Pridea su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih porodica, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu, te da je ovo najvažnija povrka do sada jer se održava za sve građane Hrvatske.

„Zadnjih smo sedmica ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama koračati u ime svih porodica“, istakli su ogranizatori.

LGBT populacija zahtjeva svoja puna građanska prava kao i pravo na porodicu, te će zbog toga tražiti promjene Ustava u dijelu koji se tiče bračne zajednice.

„Želimo poslati poruku Vladi da nećemo pristati na ni na što što je ispod priznanja našeg punog, ljudskog i porodičnog dostojanstva, slobode i zaštite naših porodica i naše djece. Zagreb Pride se uvijek borio i nastavit ćemo se boriti za punu jednakopravnost, porodičnu i bračnu, svih LGBT parova, kao i svih ljudi, zato što mi već jesmo porodica i to ne može negirati nikakva zakonska ili ustavna prepreka“, poručio je u iem organizatora Marko Jurčić.

Skup je osiguravao veliki broj policijskih službenika.

Na Paradi ponosa u Ljubljani političari protiv diskriminacije

Završna priredba slovenske „Parade ponosa“, mimohoda homoseksualaca i njihovih simpatizera, u subotu je u Ljubljani protekla u znaku obećanja političara da će se snažno založiti za njihova prava.

Među sudionicima, njih oko tisuću, po prvi put otkako se 2001. godine u slovenskoj prijestolnice održavaju mimohodi homoseksualaca, bilo je i nekoliko istaknutih poličara. Nazočan je bio slovenski predsjednik Borut Pahor, više ministara te ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u ime grada koji je pokrovitelj mimohoda.

Ministrica obitelji Anja Kopač Mrak rekla je da za zakonsku diskriminaciju istospolno orijentiranih i njihovih zajednica više ne smije biti isprika, te najavila novi pokušaj da se zakonski omoguće veća prava za tu skupinu.

Zakon kojim su istospolni parovi trebali dobiti i pravo na posvojenje djece na referendumu je odbijen, jer je protiv njega  2011. glasovalo 55 posto građana. Nedavnim ustavnim promjenama sužena su prava na pokretanje referenduma, a uz to se na referendumu više neće moći pobijati zakonska tješenja koja se odnose na fiskalna pitanja niti ona koja se tiču ljudskih prava.

Želju da dođe do unaprjeđenja prava homoseksualnih parova izrazio je na skupu i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, rekavši da se nada kako će do prvog braka istospolnih osoba doći još dok je on gradonačelnik Ljubljane. Sadašnjim zakonom donešenim prije sedam godina u vrijeme konzervativne vlade koju je vodio  Janez Janša omogućena je samo registracija istospolne zajendice.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga