Parada ponosa u Beogradu 18. septembra

Poziv za učešče na ovogodišnjem Prajdu biće upućen svim poslanicima Skupštine Srbije

17. maja 2016

Beogradska Parada ponosa biće održana 18. septembra, a poziv da brani slobodu okupljanja i ljudska prava pripadnika LGBT populacije upućen je i lideru Dveri Bošku Obradoviću, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana homofobije.

Predstavnik Parade ponosa Beograda Boban Stojanović rekao je na skupu u beogradskom Medija centru da je za ovogodišnji Prajd odabrana nova trasa, centralnim gradskim ulicama, od Trga Slavija od Trga Republike.

„Za učesnike će biti značajno da Parada ponosa prođe bez incidenata“, rekao je Stojanović podsetivši da je prošlogodišnji skup, kao i Prajd 2014. godine održan uz prisustvo velikog broja policajaca.

Stojanović je na konferenciji „Homofobija u Srbiji: Kud plovi ovaj brod?“ ocenio i da je prošla godina, kada je drugi put uzastopno održan Prajd u Beogradu, bila za Srbiju sa tog aspekta „istorijski važna“, jer su građani pokazali da mogu da se izbore za poštovanje svojih prava.

Stojanović je ukazao i da izmenjene političke okolnosti u Srbiji, s obzirom da su desničarske stranke ušle u parlament, mogu da dovedu da dodatnih problema oko održavanja Prajda, a sa tom ocenom saglasila se i Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Mitić je pozvala lidera Dveri Boška Obradovića da javno u Skupštini Srbije brani pravo LGBT populacije na slobodno okupljanje.

Ona je rekla da kada je posle aprilskih izbora njihov ulazak u parlament bio ugrožen da je među prvima izašla na ulicu kako bi branila demokratiju i njihov glas objasnivši da i zato javno poziva Obradovića da brani prava LGBT populacije na slobodnu okupljanja.

Mitić i Stojanović su ukazali i da će u parlamentu biti dosta poslanika i poslanica desničarskih parija i da će zato biti neophodno da se pažljivo prati njihovo delovanje sa aspekta ljudskih prava.

Stojanović je dodao da će za učešče na ovogodišnjem Prajdu pozivi biti upućeni svim poslanicima Skupštine Srbije „kako se neko ne bi osetio zapostavljenim“.

Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija je ukazao da je za unapređenje položaja LGBT i transrodnih osoba neophodno doneti odgovarajuće zakone.

Gajin je ukazao da bi trebalo putem zakona omogućiti istopolne brakove dok bi takođe putem zakona trebalo rešiti probleme transrodnih osoba.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga