Parada ponosa Roma otvara Festival romske kulture i aktivizma

"Romi su sistemski diskriminisani i verujemo da je vreme da se skrene pažnja na njihove probleme"

24. sep 2015

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) posvećen unapređenju ljudskih prava romske zajednice u Srbiji, promociji romske kulture i skretanju pažnje na akutne probleme sa kojima se Romi i Romkinje u Srbiji i regionu susreću svakodnevno, počeće sutra Paradom ponosa Roma, najavili su danas organizatori.

FRKA, u kojoj će učestvovati brojni gosti iz Srbije i regiona medju kojima i muzičar Goran Bregović, je tu da bi poslužila kao mamac, da bi se porazgovaralo i o drugim stvarima koje muče romsku zajednicu, o diskriminaciji, o tome da zbog problema u državi trpe poglavlja predpristupnih pregovora koji se odnose na poboljšanje položaja manjina, posebno Roma, rekao je predsednik Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Roma Dragan Ristić.

Ritić je izrazio žaljenje što FRKA (kultura) kao najbolji proizvod romskog naroda, nikada nije bila dovoljno iskorišćena.

„To je isto kao kad Amerika ne bi koristila Holivud. U cilju brendiranja sopstvene nacije moramo iskoristiti romsku muziku i kulturu“, rekao je Ristić i dodao da je promocija romske kulture pravi način da se promovišu i interesi Roma.

Prema rečima organizatora, FRKA obuhvata nekoliko celina. Prva je šetnja, koja će u 11:30 krenuti od zgrade Vlade Srbije, Nemanjinom ulicom do Mikser Housea sa ciljem da Rome i Romkinje stavi u centar pažnje i skrene pažnju javnosti na loš položaj romske zajednice i svakodnevnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava. Drugu čine filmovi, izložbe, debate i predavajna, a treću muzički program.

Goran Miletić, predstavnik organizacije Civl rajts voč, koja zajedno sa Romskim kulturnim centrom i novosadskim Centrom za promociju znanja i veština organizuje Festival, rekao je da šetnja osim što ima za cilj da ukaže na probleme želi da promoviše i dobru stranu romsku kulturu kojom doprinosi raznolikosti i Srbije i sveta.

„Parada ponosa Roma biće prilika da se ukaže na sistematsku diskriminaciju, probleme prinudnog iseljavanja, pitanja dobijanja osnovnih dokumenata, i nedovoljnog prisustva Roma u javnom životu“, rekao je Miletić i dodao da će tokom Šetnje, učesnici u znak solidarnosti u parku kod autobuske stanice, izbeglicama uručili 500 paketa hrane, vode, odeće, obuće i higijenskih sredstava.

„Romi su sistemski diskriminisani i verujemo da je vreme da se skrene pažnja na njihove probleme. Parada Roma će biti vesela kao Parada ponosa, ali ih ne treba mešati. Ona će u petak nalikovati na marš i imati za cilj da podigne vidljivost problema romske populacije rekao je Miletić i dodao da će šetnja kao i prošle godine biti organizovana u 15 evropskih gradova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga